Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Cena tepla v Poprade bude na budúci rok o viac ako 5% nižšia

Tepláreň, ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Definitívne cenu schváli Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v najbližších týždňoch.

Poprad 12. novembra (TASR) - Dodávateľ tepla v Poprade – spoločnosť Dalkia Poprad a. s., ktorej spoluakcionárom je aj mesto Poprad, zníži cenu tepla. "Predstavenstvo spoločnosti odobrilo cenový návrh, podľa ktorého budú Popradčania, napojení na centrálne vykurovanie, v roku 2015 platiť za teplo o 5,5 % menej ako v tomto roku," informoval regionálny riaditeľ spoločnosti Ľuboš Kertész.

Definitívne cenu schváli Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v najbližších týždňoch. "Štandardný popradský byt by takto mohol ušetriť za vykurovanie 40 eur ročne," doplnil Kertész. Cena za teplo v roku 2015 sa tak dostane na úroveň ceny z roku 2012. 

Zníženie nákladov na výrobu tepla priniesli, podľa Kertésza, najmä rozvoj a modernizácia tepelného hospodárstva, využívanie obnoviteľných zdrojov a profesionálny prístup. Počas pôsobenia Dalkie v Poprade bolo na rozvoj a modernizáciu tepelného hospodárstva preinvestovaných takmer 10 miliónov eur. Zásadný vplyv na udržanie ceny tepla pre konečných spotrebiteľov má aj účinnosť výroby tepla, ktorá sa zvýšila z 88 na 92%.

„V súčasnosti sa na výrobu tepla využívajú aj obnoviteľné zdroje ako sú biomasa a teplo z bioplynovej stanice v Poprade-Matejovciach,“ dodáva Kertész. Poprad tak dnes podľa neho patrí k mestám s najnižšou cenou tepla v regióne.