Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V obci Dlhé nad Cirochou postavia novú kanalizáciu

ie. Nový projekt kanalizácie má hodnotu 2.633.603 eur. Na snímke budova čistiarne odpadových vôd v obci Dlhé nad Cirochou, ktorá sa bude modernizovať. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Ide o jeden zo šestice podobných projektov na Slovensku, ktoré získali finančnú podporu zo Švajčiarskej konfederácie.

Dlhé nad Cirochou 24. apríla (TASR) - V obci Dlhé nad Cirochou v okrese Snina sa dnes oficiálne začala výstavba novej splaškovej kanalizácie. Ide o jeden zo šestice podobných projektov na Slovensku, ktoré získali finančnú podporu zo Švajčiarskej konfederácie.

Poklepaním základného kameňa dnes odštartovala už 2. etapa výstavby tamojšej kanalizácie, realizáciu prvej financovala samospráva v uplynulých rokoch z vlastného rozpočtu a z prostriedkov Európskej únie. Nový projekt kanalizácie má hodnotu 2.633.603 eur.

"Podporili sme celkovo šesť projektov, ktoré sa venujú obnove, rozširovaniu a budovaniu kanalizačných systémov, z ktorých sú tri na východe a tri na západe Slovenska. Zo šiestich projektov sa už päť začalo a pevne veríme že sa podarí všetky úspešne dokončiť," informoval TASR zástupca Švajčiarskej konfederácie Hugo Bruggmann. Okrem Dlhého nad Cirochou tak pribudnú nové kanalizácie v Častej, Dvorníkoch, Gemerskej Polome, Tušiciach a Veľkých Ripňanoch.

Etapy projektu

Na snímke zástupcovia obce, Švajčiarskej konfederácie a Úradu vlády SR poklepávajú základný kameň novej kanalizácie pred obecným úradom v Dlhom nad Cirochou.
Foto: TASR/Tomáš Doboš
Starosta obce Ján Kníž uviedol, že prvá etapa riešila výstavbu obecnej kanalizačnej siete dlhej približne 7 kilometrov a čistiarne odpadových vôd. "V rámci 2. etapy urobíme ešte päť kilometrov kanalizácie plus rozšírenie čistiarne odpadových vôd, nakoľko tá k dnešnému dňu nepostačuje, pretože je spoločná pre dve obce - Dlhé a Modrá nad Cirochou," vysvetlil.

Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok pre projekty z oblasti Obnovy a modernizácie základnej infraštruktúry a skvalitnenie životného prostredia, vyhlásil Úrad vlády SR ako Národný kontaktný bod pre Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce, ešte v októbri 2009.

Poskytnutý nenávratný finančný príspevok na šesticu spomínaných projektov predstavuje hodnotu 25.421.063 eur. "Na tejto sume sa Švajčiarska konfederácia podieľa sumou 27.009.879 švajčiarskych frankov, zvyšok je hradený zo štátneho rozpočtu SR," informovali TASR z Úradu vlády SR.