Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Zima v plnom prúde: Na niektorých úsekoch sa tvoria snehové záveje

Na snímke snežná fréza preráža záveje na ceste III. triedy medzi Šuňavou a Štrbou v okrese Poprad 7. januára 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Pre silné sneženie a vietor je uzatvorená cesta III/3061 Štrba - Šuňava, nformujú cestári.

Bratislava 7. januára (TASR) - Sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký a mokrý, miestami je na ňom čerstvý, kašovitý až utlačený sneh. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. zároveň upozorňuje na snehové jazyky a záveje, ktoré sa tvoria na cestách severného Slovenska aj ďalšie prekážky na cestách.

"Pre silné sneženie a vietor je uzatvorená cesta III/3061 Štrba - Šuňava. Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú potrebné snehové reťaze pre všetku dopravu a na ceste II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvode Stakčín sú potrebné snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony," informujú cestári.

Uzatvorené sú tiež cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ). Uzávera platí pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.

Celú zimnú sezónu sú tiež pre vozidlá nad 10 metrov uzatvorené horské priechody Fačkov, Veľké Pole, Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony.

Situácia na cestách v podtatranskom regióne sa v noci upokojila


Cesta počas výdatného sneženie na severe Slovenska .
Foto: TASR/KR PZ Žilina
Cestári v Prešovskom kraji za posledných 24 hodín posypali takmer 8900 a prepluhovali necelých 16.600 kilometrov ciest. Spotrebovali 1572 ton kameniva a 412 ton soli. Vo výkone bolo 106 vozidiel.

Ako TASR informoval analytik odboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Jaroslav Štofko, cesty sú momentálne zjazdné, udržiavané. "Úsek Šuňava a Štrba je stále uzavretý," poznamenal.

Na niektorých miestach v kraji treba podľa neho rátať so snehovými jazykmi a závejmi. Vietor fúka hlavne v jeho severných častiach. Zdôraznil, že situácia sa oproti nedeli (6. 1.) zlepšila. "Cesty prvej triedy sú prevažne mokré, miestami s kašovitou vrstvou snehu. Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza utlačená alebo kašovitá vrstva posypaného snehu do piatich centimetrov," priblížil.

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, počas noci neevidovali výjazdy súvisiace s nepriazňou počasia. V nedeľu medzi 19.00 a 20.00 h ich privolali k zapadnutému vozidlu a autu, ktoré bolo v priekope. Kolízie sa zaobišli bez zranení.
Dopravná situácia sa v podtatranskom regióne v noci upokojila, cestári však majú naďalej veľa práce, najmä s dočisťovaním a rozširovaním vozoviek. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že všetky cesty v regióne sú momentálne zjazdné, uzavretý ostáva úsek medzi Štrbou a Šuňavou.

„Počas víkendu bola najkomplikovanejšia situácia v Kežmarskom okrese, najmä medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, medzi Kežmarkom a Malým Slavkovom, Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, tiež v úseku Slovenská Ves - Výborná – Lendak,“ konkretizoval Barilla. Problémy spôsoboval silný vietor sprevádzaný snežením aj v okolí Spišskej Belej či Starej Ľubovne a na horských priechodoch Magura či Pusté Pole.

„Vzhľadom na upokojenie počasia nasadzujeme techniku na sprejazdnenie cesty medzi Štrbou a Šuňavou, kde sa vytvorila dvoj- až trojmetrová vrstva snehu. Čaká nás tam dosť veľa práce a okrem frézy tam bude pracovať aj ďalšia technika, pretože sprejazdňovanie bude veľmi komplikované, náročné a zdĺhavé,“ doplnil Barilla. Z tohto dôvodu podľa neho zatiaľ nie je jasné, či sa v pondelok cestu podarí uviesť opäť do prevádzky. Okrem toho budú cestári rozširovať ďalšie úseky ciest, ktoré boli najviac zafúkané a isté opravy si vyžiada aj technika, ktorá bola neustále v teréne.

Aj napriek veľmi zlým poveternostným až extrémnym podmienkam podľa Barillu pod Tatrami situáciu zvládli bez vyhlásenia mimoriadneho stavu na cestách a v štandardnom režime. Šéf podtatranských cestárov odhaduje, že za uplynulých päť dní prepluhovali v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok viac ako 17.000 kilometrov ciest, cez 6000 kilometrov ciest posypali kamenivom a ďalších zhruba 6000 kilometrov upravili soľou. Mechanizmy boli v teréne neustále a aj vďaka tomu sa podarilo udržať všetky cesty až na jeden úsek zjazdné.

„Počasie nám dalo naozaj zabrať, ale naši cestári sú na to zvyknutí, pracovali neustále, striedali sa v 12-hodinových zmenách a pomaly sa ani nezastavili. Musím naozaj oceniť všetkých vodičov a dispečerov v našej oblasti za ich nezlomnosť a vytrvalosť, ktorú vynakladali na zabezpečenie zjazdnosti ciest pre všetkých motoristov,“ uzavrel Barilla.



Úsek Čerhov - Veľká Tŕňa - Malá Tŕňa je ťažko prejazdný až neprejazdný


Úsek cesty Čerhov - Veľká Tŕňa - Malá Tŕňa v okrese Trebišov je od pondelkového rána ťažko prejazdný až neprejazdný, dôvodom je súvislá tvorba snehových závejov. Dotknuté obce sú prístupné z iných strán. Ako pre TASR potvrdila investično-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Zuzana Fejesová, zjazdnosť ciest Košického kraja je okrem okolia Trebišova bez väčších komplikácií.

"Dvíhajúci sa vietor v noci ešte zosilnel. Medzi Malou a Veľkou Tŕňou je úsek, na ktorý už vietor navial toľko snehu, že sa tadiaľ dá prejsť naozaj len veľmi ťažko. Ide o spojku medzi uvedenými obcami," povedala.

Podľa jej ďalších slov je situácia západne od Košíc pokojnejšia, problémy smerom na Moldavu nad Bodvou neeviduje. V kraji sú počasím najviac postihnuté cesty v okrese Trebišov.

"Očakávame, že vietor ustane popoludní. V noci by sa to malo ešte zlepšiť, a vtedy dočistíme a sprejazdníme neprejazdné úseky vozovky - ak sa nám to nepodarí cez deň. Zajtra však očakávame opäť mierne sneženie spojené so silným vetrom," dodala Fejesová.

Pravidelné informácie o aktuálnych obmedzeniach a zjazdnosti v Košickom kraji od nedele (6. 1.) poskytuje SC KSK na svojej webovej stránke.

Do utorka v môže v Bratislave spadnúť 8 centimetrov nového snehu


Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V utorok a v stredu (9. 1.) má snežiť aj v ďalších okresoch západného a stredného Slovenska. Vo väčšine z nich meteorológovia očakávajú 20 až 22 centimetrov nového snehu.

V utorok tiež vodičov potrápia snehové jazyky a záveje. Výstraha platí od 6. do 14. hodiny pre celé územie s výnimkou južnej časti stredného Slovenska. Meteorológovia tiež varujú pred nízkymi teplotami na strednom a východnom Slovensku. V noci z utorka na stredu tam teplota môže klesnúť na mínus 15 až mínus 19 stupňov Celzia.

Vo väčšej časti slovenských pohorí sa znížil stupeň lavínovej hrozby


Aktuálne tak vo Veľkej a Malej Fatre, Vysokých i Západných Tatrách prevláda tretí stupeň z piatich, čo predstavuje zvýšenú lavínovú hrozbu. V Nízkych Tatrách platí mierne ohrozenie, druhý stupeň.

Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v pondelok informoval, že uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. „Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 120 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho hlavne počas nedele (6. 1.) a v noci transportoval na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Severné a severozápadné expozície sú vyfúkané do tvrdého podkladu,“ upozornil.

Počas noci sa ochladilo na mínus 18 v najvyšších polohách po mínus 11 stupňov Celzia na podhorí. Za posledných 24 hodín napadlo do desiatich centimetrov nového snehu. Podľa Krajčího sa na hrebeňoch hôr najvyšších polôh vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne.

Mimoriadnu situáciu v obci Ždiar pravdepodobne v najbližších hodinách odvolajú


Mimoriadnu situáciu v podtatranskej obci Ždiar v okrese Poprad v pondelok pravdepodobne odvolajú. Pre TASR to potvrdil starosta Pavol Bekeš a dodal, že v oblasti už prestalo snežiť, takže stihli sprejazdniť takmer všetky miestne cesty.

„Ostáva nám ešte prístupová cesta z obce smerom do lyžiarskeho strediska Strednica a aj tú by sme chceli počas dňa sprejazdniť. Potom začneme odpratávať sneh zo všetkých obecných budov, z materskej aj základnej školy, polície, hasičskej zbrojnice i zdravotného strediska,“ priblížil práce starosta. Dodal, že zároveň budú odhŕňať sneh z parkovísk, autobusových zastávok, ďalších miestnych komunikácií a rozširovať vozovku.

Bekeš verí, že v najbližších dňoch už nebude tak výdatne snežiť, pretože sa v obci vytvorili vysoké mantinely a sneh už nie je pomaly kam odpratávať. „Trošku sa nám to uvoľnilo, pretože odišli turisti a už nám nezmätkujú na cestách s autami, takže sa môžeme naplno venovať práci,“ dodal s tým, že práve návštevníci spôsobovali pri odpratávaní snehu najväčšie problémy, keďže svoje autá nechávali zaparkované na miestnych komunikáciách.

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v Ždiari 3. januára z dôvodu veľkej snehovej nádielky. Počas noci zo stredy (2. 1.) na štvrtok tam napadlo pol metra snehu a ten pribúdal aj v nasledujúcich dňoch. „Musím povedať, že sme to zvládli, naši ľudia sú na to zvyknutí a všetci robili, čo mohli. Kto mal aký mechanizmus, tak ho poskytol, obec sa zomkla a môžem len pochváliť všetkých občanov, že k tomu pristúpili naozaj zodpovedne,“ uzavrel Bekeš.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné


Cestári v Prešovskom kraji za posledných 24 hodín posypali takmer 8900 a prepluhovali necelých 16.600 kilometrov ciest. Spotrebovali 1572 ton kameniva a 412 ton soli. Vo výkone bolo 106 vozidiel.

Ako TASR informoval analytik odboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Jaroslav Štofko, cesty sú momentálne zjazdné, udržiavané. "Úsek Šuňava a Štrba je stále uzavretý," poznamenal.

Na niektorých miestach v kraji treba podľa neho rátať so snehovými jazykmi a závejmi. Vietor fúka hlavne v jeho severných častiach. Zdôraznil, že situácia sa oproti nedeli (6. 1.) zlepšila. "Cesty prvej triedy sú prevažne mokré, miestami s kašovitou vrstvou snehu. Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza utlačená alebo kašovitá vrstva posypaného snehu do piatich centimetrov," priblížil.

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, počas noci neevidovali výjazdy súvisiace s nepriazňou počasia. V nedeľu medzi 19.00 a 20.00 h ich privolali k zapadnutému vozidlu a autu, ktoré bolo v priekope. Kolízie sa zaobišli bez zranení.

Počet obcí v Žilinskom kraji, ktoré majú mimoriadnu situáciu, klesol na 14


Počet obcí v Žilinskom kraji, ktoré majú snehovú kalamitu, v pondelok klesol na 14. Mimoriadnu situáciu síce v uplynulých hodinách vyhlásili ďalšie dve obce - Nová Bystrica a Svrčinovec, no päť samospráv ju odvolalo. Ide o Krásno nad Kysucou v okrese Čadca, Rabču, Zubrohlavu, Klin a Beňadovo v okrese Námestovo. Informácie pre TASR poskytol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Územie Žilinského kraja zasiahlo uplynulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

Najväčšie problémy mali a naďalej majú samosprávy z regiónov Oravy, Kysúc a v okolí Žiliny. V okrese Námestovo malo mimoriadnu situáciu celkom 11 obcí, podľa informácií z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline ich počet aktuálne klesol na sedem. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Novoť a Rabčice. V okrese Žilina majú kalamitu v obciach Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach sú ťažkosti so snehom v Skalitom, Čiernom, Novej Bystrici a Svrčinovci.