Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Hanušovciach stavajú zážitkový archeopark, otvoria ho v septembri

Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou buduje vo svojom areáli zážitkový archeopark. Foto: TASR/František Iván

Pôjde o päť objektov z piatich období praveku a včasného stredoveku. K dispozícii budú i kostýmy, ktoré si návštevník bude môcť aj sám vypožičať a obliecť.

Hanušovce nad Topľou 25. júna (TASR) – Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou stavia neďaleko hlavnej budovy archeoskanzen. Práce už pokročili natoľko, že v septembri by ho chceli otvoriť. Pôjde o päť objektov z piatich období praveku a včasného stredoveku, hrubé stavby niektorých z nich už stoja.

"Najdôležitejšia aktivita je až v septembri a súvisí s archeoparkom. Je to také promočné podujatie, archeofestival, v rámci ktorého oživíme archeopark živými vystúpeniami. Budú tam aj remeslá. V podstate od paleolitu, cez neolit, dobu bronzovú, mladšiu dobu železnú až po slovenské obdobie, prejdeme celým naším pravekom a včasným stredovekom," povedala riaditeľka Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou Mária Kotorová.

Podľa nej ide o prvý takýto objekt na východnom Slovensku, podobný je len na Liptove a nie je hneď vedľa budovy kaštieľa, ako je to v tomto prípade. Prostriedky na výstavbu archeoskanzenu získali z eurofondov na základe projektu poľsko-slovenskej spolupráce. Na stavbu pôjde 260.000 eur.

Výstavba archeoparku v Hanušovciach


Objekty budú vybavené vnútorným zariadením, ktoré by malo imitovať život v daných obdobiach. Rovnako aj pôdorysy stavieb sú navrhnuté podľa nálezov z týchto období na východnom Slovensku. V príbytkoch budú aj imitácie dobových predmetov, kostýmov a v každom dokonca aj tri postavy – muža, ženy a dieťaťa. Kostýmy budú šité ručne napríklad črievkom a rôznymi starými technikami, látky budú tkané rovnako ručne, prevažovať však budú kožušiny. Návštevník tohto priestoru si bude môcť podobné kostýmy aj sám vypožičať a obliecť.

Dokončiť by to mali koncom septembra, tesne pred slávnostným otvorením, ktoré je spolu s archeofestivalom naplánované na 27. septembra.

Počas leta plánuje Vlastivedné múzeum predĺžiť otváracie hodiny. Zatiaľ čo doteraz bolo otvorené do 15.30 h, počas letných mesiacov to bude do 18.00 h.