Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

HUMENNÉ: Obyvateľom regiónu poslúži nové klientske centrum

Podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák (na snímke vpravo) otvoril 12.novembra 2014 v budove Okresného úradu v Humennom v poradí celkovo už dvanáste klientske centrum na Slovensku. Na snímke vľavo Robert Kaliňák si vyberá na pamiatku desaťeurový kolok z kolkomatu. Foto: TASR/Vladimír Benko/MVSR

Mesto Humenné je po dnešku ďalším v poradí, v ktorom v rámci reformy ESO otvorili klientske centrum, ktoré má zefektívniť výkon štátnej správy.

Humenné 12. novembra (TASR) - Nové klientske centrum (KC), ktoré má zefektívniť výkon štátnej správy a zjednodušiť ľuďom vybavovanie úradnej agendy, uviedli dnes oficiálne do prevádzky v meste Humenné. Je ďalším v poradí, ktoré pribudlo na území Slovenskej republiky v rámci reformy ESO (Efektívna spoľahlivá a otvorená štátna správa).

Nové KC pri Okresnom úrade (OÚ) v Humennom sa člení na viacero pracovísk: Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, Pozemkový a lesný odbor, Odbor živnostenského podnikania, Evidencia motorových vozidiel Policajného zboru, Podateľne, Odbor starostlivosti o životné prostredie a odbor Supervízora, ktorý má na starosti osvedčovanie listín a overovania podpisov. Spomínané pracoviská obsluhuje celkovo 10 zamestnancov.

Humenský OÚ zabezpečuje prenesený výkon štátnej správy aj pre okresy Snina a Medzilaborce, čiže celkovo pre 114.350 obyvateľov regiónu. K novým službám humenského KC patrí napríklad vydávanie výpisov z Obchodného registra, podpora podnikateľov v rámci elektronického kontraktačného systému (EKS) a elektronický platobný systém takzvaný e-kolok.

"Čím je výnimočné Humenné? Určite tým, že prednosta Okresného úradu má svoju kanceláriu rovno uprostred klientskeho centra. Akokoľvek budú klienti možno nie vždy spokojní, alebo ak by niečomu nerozumeli, môžu zaklopať na tie správne dvere. Toto nie je na iných miestach pravidlom," uviedol dnes na pôde nového KC v Humennom minister vnútra SR Robert Kaliňák.

Spomínané pracovisko, ktoré postavili za tri týždne, prinesie humenskému OÚ nemalú úsporu. "Úspora nákladov predstavuje za rok 12.500 eur. Tá úspora pramení z toho, že sme niektoré úrady, respektíve odbory po zlúčení od 1. októbra 2014 presunuli pod Okresný úrad. Takže ide o úsporu v rámci réžie či prevádzkových nákladov," poznamenal prednosta OÚ v Humennom Ondrej Múdry.

Minister Kaliňák sa podľa vlastných slov zúčastní najbližšie na otváraní nového KC v Bytči. Dodal, že spomedzi všetkých krajov Slovenska disponuje najväčším počtom takýchto pracovísk Prešovský kraj. "Doteraz sme ich otvorili vo Svidníku, v Snine, Levoči, Kežmarku, Starej Ľubovni a Stropkove, no a dnes v Humennom."