Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V skanzene vylepšujú bezpečnostný systém

Ilustračné foto. Foto: TASR Adriana Hudecová

Na výkopové práce v skanzene nadviaže v závere leta s prispením Prešovského samosprávneho kraja aj inštalácia sanitárneho kontajnera.

Humenné 18. augusta (TASR) – V areáli humenského skanzenu prebiehali počas prvého prázdninového mesiaca stavebné činnosti, ktorých cieľom je postupná komplexná technická vybavenosť a technologická ochrana areálu, ako aj zvýšenie komfortnosti návštevníkov. V prácach sa naďalej pokračuje.

Aktuálne tam prebiehajú výkopové práce v rámci projektu centralizácie bezpečnostných systémov Vihorlatského múzea (VM) v Humennom.

"Rozšírením bezpečnostného systému o prehľadový kamerový systém k už vybudovaným elektronickým zabezpečovacím a protipožiarnym systémom v skanzene z roku 2016, sa zabezpečuje zvýšená ochrana areálu vrátane zelene, vybavenia a objektov v prevádzkových hodinách i mimo nich, ale aj zamestnancov múzea a návštevníkov expozície," priblížila Jana Fedičová z VM.

Pripravovaná centralizácia bezpečnostných systémov v rokoch 2018 až 2019 má za cieľ v rámci svojej prvej etapy prepojiť existujúce bezpečnostné systémy v skanzene s dátovým rozvádzačom v zámku prostredníctvom optického kábla.

"V ďalšej etape je plánované dátové prepojenie depozitára a kaštieľa a dobudovanie centrálneho dispečingu bezpečnostných systémov pre všetky spravované objekty múzea. Dispečer tak získa kompletný prehľad o objektoch VM, čo mu umožní urgentne reagovať na prípadné narušenie daných objektov, respektíve vznik požiaru a iných poruchových stavov," vysvetlila Fedičová s tým, že prvá etapa by mala byť ukončená v polovici budúceho roka.

Na výkopové práce v skanzene nadviaže podľa jej ďalších slov v závere leta s prispením Prešovského samosprávneho kraja aj inštalácia sanitárneho kontajnera. "Ide o paralelne prebiehajúci program zlepšovania kvality a dostupnosti kultúrnej destinácie a jej ponuky pri odstraňovaní bariér a limitov dosiahnuteľnosti pre všetky skupiny návštevníkov VM v Humennom," uviedla.

V priebehu mesiaca júl navštívilo podľa Fedičovej VM vyše 5000 domácich a zahraničných návštevníkov. Skanzen si prezrelo takmer 1800 ľudí.