Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

FOTO: Súčasťou Humenského Sokola je aj jaskyňa Dúpna

Na snímke vchod do jaskyne Dúpna 27. júla 2018. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Trasu spomínaného chodníka tvorí uzavretý okruh s celkovou dĺžkou 3,5 kilometra. Prehliadka trvá približne tri hodiny.

Humenné 27. júla (TASR) – Jaskyňa Dúpna je súčasťou národnej prírodnej rezervácie (NPR) Humenský Sokol, ktorej územie je súčasťou súvislej európskej sústavy chránených území Natura 2000. Platí v nej tretí až piaty stupeň ochrany. Je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Východné Karpaty. Rezerváciou prechádza náučný chodník s desiatimi grafickými značkami. Jaskyňu možno nájsť na v poradí ôsmej.

"Tento geomorfologický výtvor predstavuje pozoruhodnú dutinu v karbonátových zlepencoch centrálno-karpatského paleogénu. Jaskyňu tvorí jediná sieň s pôdorysom 20 x 17 metrov. Vchod do nej tvorí mohutný portál s výškou približne päť metrov. Rovné dno tvorí prašný sediment, ktorého významnou súčasťou je istotne i vyvetraný vápnitý matrix (tmel). Vírivou činnosťou vody vznikli v strope jaskyne dutinky nazývané 'obrie hrnce'," informuje CHKO Východné Karpaty na svojej internetovej stránke.

Na stenách a strope jaskyne je dobre viditeľná aj štruktúra zlepencovej horniny. Nad týmto objektom sa nachádza ešte menšia Horná jaskyňa, ktorá v súčasnosti nie je prístupná, keďže je vchod do nej zasypaný. "V jaskyni Dúpna bolo zistené zimovanie malého počtu šiestich druhov netopierov," uvádza sa na webe.

Na snímke pohľad z vrcholu národnej prírodnej rezervácie Humenský Sokol na Jasenovský hrad 27. júla 2018.
Foto: TASR/Michaela Zdražilová


Trasu spomínaného chodníka tvorí uzavretý okruh s celkovou dĺžkou 3,5 kilometra. Prehliadka trvá približne tri hodiny. Chodník je možné používať v každom ročnom období, s výnimkou daždivého počasia. Najvhodnejšie je to v mesiacoch marec až júl. "Trasa chodníka sa nesmie svojvoľne skracovať. Na svahu návštevníci nesmú uvoľňovať skaly a do hrebeňovej časti je odporúčané vstupovať v skupine s maximálnym počtom 20 osôb," upozorňuje CHKO Východné Karpaty na webovej stránke.

Územie NPR Humenský Sokol sa rozprestiera v katastrálnych územiach mesta Humenné a obcí Jasenov, Ptičie a Chlmec na rozlohe 241,5 hektára. Vďaka vápnitému horninovému podkladu a rôznym pôdnym a mikroklimatickým podmienkam sa tam vytvorila mozaika spoločenstiev, ktoré predstavujú v širšom ponímaní krajiny izolované ostrovy.

Prežívajú na nich druhy s vyhranenými ekologickými nárokmi – stredozemné, druhy východoeurópskych pontických stepí alebo reliktné, zachované zo starších čias vývoja vegetácie. Najvyššie položeným miestom rezervácie je kóta Červená skala (447 m n. m.), odkiaľ je možné pozorovať celkový ráz krajiny v okolí Humenských vrchov, i samotné okresné mesto a okolité obce.