Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Karpatská nadácia podporí ZŠ a učiteľov v inovatívnom vyučovaní

Ilustračná snímka. Foto: Fotoexpres - Saskia Maršalová

V prípade Školy budúcnosti je na prerozdelenie určených 25.000 eur s maximálnou výškou grantu 3000 eur.

Košice 1. októbra (TASR) - Základné školy a učitelia na východnom Slovensku s inovatívnym a netradičným prístupom k vyučovaniu môžu na svoje aktivity získať finančnú podporu. Grantové programy s názvom Škola budúcnosti a Učiteľ/ka budúcnosti spustila v uplynulých dňoch Karpatská nadácia v spolupráci s T-Systems Slovakia.

V prípade Školy budúcnosti je na prerozdelenie určených 25.000 eur s maximálnou výškou grantu 3000 eur. Program umožní základným školám v Košickom a Prešovskom kraji preberať nové trendy, skúšať nové prístupy a inovácie a kreatívne sa postaviť k vyučovaniu. Grant môžu získať aj neziskové organizácie, ktoré realizujú mimoškolské aktivity na školách zamerané na vzdelávanie žiakov základných škôl a vhodne dopĺňajú vyučovanie o inovatívne prvky v rôznych oblastiach. Uzávierka podávania žiadostí je 22. novembra.

Druhý program poskytne osobný grant učiteľom, ktorí prinesú do vyučovacieho procesu inovácie, kreativitu a zážitkové formy učenia. Učitelia s minimálne ročnou praxou môžu podávať žiadosti do 11. novembra. Celková suma je 7000 eur a maximálna výška grantu 1000 eur. Realizácia projektov oboch programov bude v budúcom roku.

Podľa riaditeľky Karpatskej nadácie Laury Dittel ide o snahu podporiť pozitívnu zmenu v súvislosti s výsledkami prieskumu v rámci projektu Schola ludus 21. Prieskum ukázal, že vzdelávanie na základných školách na východe Slovenska býva často veľmi fádne. "Deti sa veľa memorujú, učia sa podľa starých osnov, chýbajú nové učebnice, nové prístupy, učitelia často nevedia o tom, že majú možnosť určité percento školských osnov prispôsobiť napríklad regionálnemu aspektu alebo téme, ktorá je pre danú školu dôležitá. Snažíme sa preto učiteľov nejakým spôsobom podchytiť, jednak sa ich pýtame na problémy, na ktoré narážajú, a jednak sa im snažíme pomôcť, hlavne tým, ktorí sú iniciatívni a chcú sami na svojej škole alebo vo svojom bezprostrednom okolí niečo zmeniť," uviedla riaditeľka nadácie pre TASR.

Nové grantové programy pre školy a učiteľov z východného Slovenska predstavila Karpatská nadácia na utorkovom podujatí Škola budúcnosti v Košiciach.