Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Bardejovských kúpeľoch otvorili sezónu

Na snímke z Bardejovských kúpeľov liečebný dom Astória. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kúpeľom ubudlo klientov z Ukrajiny, boja sa cestovať.


Bardejov 6. júna (TASR) – V Bardejovských kúpeľoch dnes slávnostne otvorili hlavnú kúpeľnú sezónu. Očakávajú, že sa im podarí nielen udržať sľubnú návštevnosť z vlaňajška, ale ju aj mierne zvýšiť. Zmeniť to môžu Ukrajinci, ktorých minulý rok prišlo najviac, no tento rok je situácia iná.

„Sme trochu zhrození zo situácie na Ukrajine, pretože sme začali počítať s tým, že ukrajinskí klienti budú našou nosnou klientelou zo zahraničia, ale momentálne je situácia taká, že sme zaznamenali ich menší počet v porovnaní s rokom 2013. Dva roky dozadu sme mali nárast návštevnosti klientov z Ukrajiny okolo 10 až 15 percent, ale markantný nárast sme zaznamenali práve v roku 2013, kde bol ten počet až vo výške 38 percent,“
informovala Ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

Ešte začiatkom tohto roka to vyzeralo podľa nej sľubne, keď v januári a februári mali vyššiu návštevnosť Ukrajincov ako rok predtým. Zlom prišiel v apríli a v máji, keď ukrajinská kríza začala kulminovať. Kým v apríli 2013 zaznamenali Bardejovské kúpele 96 osôb z Ukrajiny s počtom prenocovaní 528, v tomto roku v apríli to bolo iba 38 osôb a 202 prenocovaní. V máji 2013 prišlo 84 osôb z Ukrajiny, s počtom prenocovaní 707, v máji 2014 to bolo iba 33 osôb s 372 prenocovaniami. Už dnes je jasné, že do konca roka príde do kúpeľov podľa Šatankovej menej Ukrajincov, dúfajú však, že prepad by nemusel byť vyšší ako 30 %.

Ako uviedla, situácia sa však zlepšuje z pohľadu návštevnosti bieloruských klientov, ktorí zrejme vymenili ukrajinské destinácie za Slovensko. Veľa si sľubujú aj od toho, že sa po desiatich rokoch do Bardejovských kúpeľov vracajú v júni aj Izraelčania, no podľa Šatankovej to asi ukrajinský prepad nepokryje.

Ukrajinci sa boja cestovať



Podľa Kyjevčanky Tatiany je v Bardejovských kúpeľoch krásne a Slováci sú dobrí ľudia, no jej krajania sa momentálne asi boja cestovať, tiež klesá kurz ukrajinskej hrivny. Jej o tomto mieste povedali známi a dúfa, že situácia sa doma zlepší a príde sem viac Ukrajincov. Tatiana verí, že sa tak stane aj pomocou Európskej únie. Rovnako Šatanková poznamenala, že potom, ako hrivna klesla, sa pre ukrajinských obyvateľov stali pobyty drahšie, aj preto možno klesla návštevnosť.

V roku 2013 prišlo do Bardejovských kúpeľov 19.697 osôb, čo bolo o 13 % viac ako rok predtým. Zo zahraničia prišlo 1758 klientov, čo bolo približne 9 % zo všetkých návštevníkov. Najviac zahraničných klientov prišlo z Ukrajiny - 35%, Ruska 25%, ČR, Poľska, Nemecka, Rakúska a iných krajín. Z celkového počtu 17.939 domácich klientov tvorili 46 % domáci samoplatcovia, 35,2 % klientom preplatili pobyt poisťovne a zvyšok boli rekondičné a rehabilitačné pobyty. Informoval o tom Jaroslav Komora, generálny riaditeľ Bardejovských  kúpeľov, a. s.