Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Kyjovský potok pri Nižnom Hrušove stále pení

Na Kyjovskom potoku pri obci Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese zaznamenali znečistenie vody. Na mieste boli pracovníci inšpekcie životného prostredia. Nižný Hrušov, 10. marca 2017. Foto: TASR/Roman Hanc

Inšpektorát životného prostredia Košice informoval, že výsledky rozborov odobratých vzoriek nepreukázali prekročenie prípustného stupňa znečistenia vôd v mieste ich odberu.


Nižný Hrušov 16. marca (TASR) - Kyjovský potok pri obci Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese stále pení. Ako pre TASR uviedol starosta Ján Fenčák, situácia sa oproti minulému týždňu upokojila. „To penenie nie je také akútne ako pred týždňom vo štvrtok (9. 3.), ale potok stále pení,“ vysvetlil s tým, že do pondelka (13. 3.) obec nedostala žiadnu informáciu od inšpekcie životného prostredia v tejto súvislosti, preto o ňu v pondelok požiadala e-mailom. „Do dnešného dňa sme nedostali žiadnu odpoveď ani elektronicky, ani poštou,“ doplnil.

Starosta tvrdí, že ak do piatka (17. 3.) neprijme vyjadrenie, bude oň urgovať. „Lebo nie je to asi normálne, že práve obyvatelia našej obce, ktorí sú týmto najviac ohrození, nedostali dodnes, čo je prakticky už sedem dní od udalosti, od začatia šetrenie a od odobratia vzoriek, žiadnu informáciu. Myslím si, že práve my sme mali byť vyrozumení ako prví, čo sa v tom potoku našlo a či nás to nejakým spôsobom ohrozuje alebo nie,“ doplnil.

Inšpektorát životného prostredia Košice, ktorý na toku vykonal šetrenie mimoriadneho zhoršenia vôd, TASR informoval, že doručené výsledky rozborov odobratých vzoriek akreditovaným laboratóriom nepreukázali prekročenie prípustného stupňa znečistenia vôd v mieste ich odberu. „Predmetné riešenie mimoriadneho zhoršenia vôd je naďalej v štádiu šetrenia, ďalšie informácie môžu byť poskytnuté až po jeho ukončení,“ doplnil.