Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Ľudí v obci Vysoká volajú pre ich vzťah k tradičnému jedlu Pirohare

Na snímke obyvateľky obce Vysoká zľava Alžbeta Nováková a Ľudmila Lörincová počas prípravy pirohov. Foto: TASR Maroš Černý

Cesto pripravujú z polohrubej múky, vajíčka, trochy zemiakov, soli a vody.

Vysoká 14. decembra (TASR) – Kedysi boli pirohy podľa miestnych z obce Vysoká pri Sabinove hlavným jedlom. Jedli sa v nedeľu na obed a nosili si ich i na pole, keď išli pracovať. Ani dnes nechýbajú pri rôznych slávnostiach, ale i na štedrovečernom stole. Obyvatelia pre ne dostali prezývku Pirohare.



"V piatok stále museli byť pirohy, lebo v piatok sa postilo, nejedlo sa mäso. Niekedy si z nás uťahovali, že 'Pirohare' sa voláme preto, lebo sa u nás robia veľké pirohy, že dokonca aj hus zabil piroh, keď spadol zo stola. Nie je to pravda, naše pirohy sú malé, dajú sa zjesť,“ povedala s úsmevom obyvateľka obce Alžbeta Nováková.



Podľa jej slov ich pripravujú často. So zemiakovou, tvarohovou, kapustovou, ale aj jablkovou, hruškovou, makovou či orechovou plnkou. Aby ich rozoznali, okraje pri zliepaní zdobia, alebo ako hovoria "cifrujú".

"Keď sa uvaria, sú totiž rovnakej farby. Aby ich deti nerozoberali, tak sa zvyknú zdobiť. Poznajú tak, ktorý je zemiakový, a ktorý tvarohový," vysvetlila Nováková s tým, že aj keď pre nich je to už všedné jedlo, pre návštevy, ktoré k nim prichádzajú, naopak vzácne.

Cesto pripravujú z polohrubej múky, vajíčka, trochy zemiakov, soli a vody. "Vymiesime a vyvaľkáme ho. Vykrajujeme z neho kolieska, ktoré plníme. Najprv zemiakmi, potom tvarohom a nakoniec slivkami. Keď ich máme hotové, tak ich uvaríme. Najprv tvarohové, potom zemiakové a nakoniec slivkové, lebo keď sa niektorý z nich rozvarí, aby sa nám ostatné neznehodnotili. Uvarené pirohy si vyberieme na denko, necháme vychladnúť, a keď sa dajú vziať do ruky, dáme ich do väčšieho hrnca. Na spodok nasypeme trocha kryštálového cukru a na to dáme pirohy. Keď sú uvarené, polejeme ich spraženým maslom, dochutíme cukrom a soľou a premiešame," prezradila recept na vysocké pirohy Ľudmila Lörincová.

Príprava pirohov s náplňou z rozvarených sliviek je podľa Vysočanov skúškou toho, či sa dievča môže vydať. "Keď robíme pirohy so slivkami, musíme tak dávať slivky do cesta, aby nám náplň nevyšla vonku. Keď vie urobiť mladá žena pirohy so slivkami, môže sa vydať," vysvetlila Lörincová.

Každoročne na Silvestra organizujú v obci výstup na kopec Homôlka, kde rovnako nechýbajú pirohy. Aby ich bolo dosť, pripravujú ich zo siedmich kíl múky. Cesto si pripravujú postupne.

"Ráno o 4.00 h prídu ženy a pripravia viac ako 1000 pirohov. Presne na poludnie je výstup na Homôlku, kde ich ponúkajú aj ľuďom z okolitých obcí, ktorí tam prídu," priblížila starostka Vysokej Lucia Hurajtová. Ako povedala, v obci Lúčka, odkiaľ pochádza, varia tiež pirohy, avšak nie okrúhle. "Robievame ich na štvorčeky. Doma ich teraz nerobievam, ale pomôžem svokre, keď treba," dodala Hurajtová.