Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Majitelia lesov v NP Poloniny protestovali proti zonácii pralesov

Stužický prales v NP Poloniny bol zapísaný do zoznamu prírodného dedičstva UNESCO ako jeden z bukových pralesov Východných Karpát. Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nespokojní majitelia lesov deklarovali, že sú proti akejkoľvek zonácii, pokiaľ nebudú jasné zmluvné vzťahy, rozsah obmedzení v lesoch a krytie finančnej kompenzácie zo štátneho rozpočtu.

Ulič 22. novembra (TASR) – Približne 50 zástupcov vlastníkov lesov v Národnom parku Poloniny a ich sympatizantov sa stretlo v stredu v Uliči v okrese Snina, aby protestovali proti praktikám Štátnej ochrany prírody SR, ktorá tu mala pracovné rokovanie k zonácii územia Karpatských bukových pralesov chránených UNESCO. Protestujúcim sa nepáčilo, že súkromných majiteľov pozemkov na rokovanie nepozvali, hoci sa toho domáhali. Nespokojní majitelia lesov deklarovali, že sú proti akejkoľvek zonácii, pokiaľ nebudú jasné zmluvné vzťahy, rozsah obmedzení v lesoch a krytie finančnej kompenzácie zo štátneho rozpočtu. Pre TASR to uviedol predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník.

"Záver z našej strany je, že Ministerstvo životného prostredia SR a Štátna ochrana prírody zlyhali v komunikácii so súkromnými vlastníkmi a stratili našu dôveru. Z toho dôvodu urbáre v Poloninách nesúhlasia, aby ich územia vyhlasoval za cenné a chránené UNESCO, pokiaľ nemajú jasne dohodnuté pravidlá o finančných náhradách, ktoré im umožnia prežiť," povedal Ovseník. Podľa jeho slov na rokovaní sa dnes nič nedohodlo, ani nepodpísalo. Envirorezort prisľúbil iba toľko, že v čo najkratšom čase zvolá ďalšie rokovanie a zašle dotknutým subjektom návrh zmluvy o budúcej zmluve.

Podľa Ovseníka ochrana Karpatských bukových pralesov sa priamo dotýka 10 – 12 urbárskych spoločností, ktoré združujú viac ako 4000 ľudí a obhospodarujú okolo 10.000 hektárov lesov. Problémom sú hranice, ktoré sme v roku 2007 prezentovali UNESCO ako cenné pralesy o rozlohe takmer 5700 hektárov, pričom podľa protestujúcich je ich reálne sotva 3000 hektárov. Ovseník povedal, že pracovná skupina ide teraz "naťahovať" hranice pralesov tam, kde ani nie sú, bez ohľadu na to, či s tým vlastník bude súhlasiť, alebo nie.

"Sme úplne na konci Slovenska, dva kilometre od východnej hranice s Ukrajinou. Chceme ukázať, že už toho bolo dosť, čo robí Štátna ochrana prírody. Naším heslom je, že už nechceme, aby o nás rozhodovali bez nás a že my sme les. Už bolo dosť demagógie, ktorá sa vedie v tzv. ochranárskych kruhoch a pokiaľ nedokážeme sadnúť za jeden rokovací stôl, tak sa budú vytvárať v spoločnosti len ďalšie a ďalšie konflikty," povedal Ovseník.

Na dnešnom proteste sa zúčastnili aj súkromní vlastníci lesov z iných častí Slovenska, ktorí majú podobné problémy so Štátnou ochranou prírody. Boli to najmä členovia a vlastníci lesov v TANAP-e, ktorí prišli ukázať solidaritu s vlastníkmi lesov v Poloninách.

Hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák pre TASR uviedol, že ide o vzácnu lokalitu, ktorú treba zachovať pre ďalšie generácie, čo značka UNESCO len podčiarkuje. Samotný záväzok zaistiť ochranu 5700 hektárov tak vyplýva aj z medzinárodného projektu 12 krajín spred desiatich rokov. "V súčasnosti je predrokovaných 3600 hektárov. Pri tejto rozlohe prebehli desiatky rokovaní s dotknutými. Ďalších 2100 hektárov sa dominantne týka lesov v správe ministerstva pôdohospodárstva a ministerstva obrany. Preto je pre úspešné splnenie záväzku nevyhnutný konštruktívny prístup a súhlas práve rezortu pôdohospodárstva a rezortu obrany," uvádza sa v stanovisku envirorezortu.