Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

Mengusovský bežkársky raj zažil najhoršiu sezónu za posledných 5 rokov

Na snímke bežci na lyžiach na trati neďaleko Mengusoviec 10. januára 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Počas jednej hodiny sa na trati počas víkendov vystriedalo aj 280 bežkárov.

Mengusovce 18. marca (TASR) – Sezónu 2015/2016 hodnotia prevádzkari bežkárskej trate v Mengusovciach ako najhoršiu za posledných päť rokov. Počas jednej hodiny sa na trati počas víkendov vystriedalo aj 280 bežkárov, napriek tomu podľa prevádzkara Mengusovského bežkárskeho raja Petra Mosného išlo o nevydarenú sezónu.

„Ani jediný deň sme nemohli návštevníkom ponúknuť radosť, aby si mohli zabehať po upravenom prírodnom snehu,“ skonštatoval pre TASR Mosný. Zároveň doplnil, že technický sneh na tratiach zabezpečila Nadácia Poštovej banky. Návštevníkom bola od začiatku roka do začiatku marca k dispozícii 2,5-kilometrová trať. Vstup do mengusovského areálu je bezplatný, športovci mohli na prevádzku prispieť dobrovoľnou sumou, a to kúpou tzv. stickerov.

„Na tratiach bežali denne stovky milovníkov bežeckého lyžovania. Z tohto pohľadu by som hodnotil sezónu ako úspešnú,“ uviedol prevádzkar. Návštevníkom bol okrem upravených tratí k dispozícii aj veľký stan na odpočinutie, prezlečenie a oddych, ale aj malý bufet. „Podarilo sa nám zorganizovať aj jediné plánované preteky a Mengusovsky bežkársky deň nám vyšiel a na trati dlhej od 10 do 20 km si zabehli bežkári rôznych úrovní. Dokopy ich bolo približne sto,“ uviedol správca trate.

Pre nevyhovujúci stav boli trate na prelome februára a marca uzatvorené. „Ešte aj po tomto termíne bežkári chodili a verili, že sa stane zázrak a sezóna sa opäť otvorí. Klimatická situácia posledných zím sa rapídne zhoršuje, a preto musíme aj my hľadať spôsoby do budúcna, ako trate pripraviť pre bežkárov čo najlepšie,“ dodal pre TASR Mosný.