Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Prešov a kraj spojili sily na vytvorenie kreatívneho centra

Na snímke politik Peter Chudík, archívne foto. Foto: TASR - František Iván

Náklady na vznik centra budú známe až po spracovaní projektu, ktorý vznikne na základe štúdie uskutočniteľnosti.

Prešov 21. februára (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) a mesto Prešov budú spolupracovať pri príprave regionálneho kreatívneho centra. Podpisom Memoranda o spolupráci to dnes potvrdili predseda PSK Peter Chudík a primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.  

Podpisom spoločného memoranda sme prejavili slobodnú vôľu, že chceme postupovať v tomto programe spoločne na základe spolupráce. Som presvedčený, že takýmto postupom môžeme prísť skôr k cieľu. Na rozvoj kreatívneho priemyslu je vyčlenených približne 22 miliónov eur, z toho polovica na potrebnú infraštruktúru, v ktorej je zahrnutá aj rekonštrukcia priestorov a ich vybavenie,“ uviedol Chudík.

Konkrétne náklady na vznik prešovského kreatívneho centra budú známe až po spracovaní projektu, ktorý vznikne na základe štúdie uskutočniteľnosti. Partneri chcú predstaviť celý projekt na Ministerstve kultúry SR do konca júna. Turčanová doplnila, že obe strany sa budú podieľať na príprave projektového zámeru a následne na príprave a predložení žiadosti o nenávratný finančný príspevok v zmysle podmienok stanovených riadiacou dokumentáciou PO3 Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Mesto Prešov je sídlom Prešovského samosprávneho kraja, to je vlastne prvý predpoklad na to, aby tá spolupráca medzi mestom a krajom bola naozaj veľmi úzka. A tým, že v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu je aj výzva na budovanie tzv. kreatívneho priemyslu, tak to kreatívne centrum vznikne v Prešove. Bude sa rekonštruovať budova bývalého dopravného učilišťa a zároveň, keďže to musí byť všetko v dostupnej krokovej vzdialenosti, radi by sme aj my zrekonštruovali kino Scala. A potom obidve tieto budovy naplnili kultúrnymi a kreatívnymi aktivitami,“ uviedla Turčanová.

Kreatívne centrum vytvorí podmienky na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu. Konkrétne pôjde o hudbu, vizuálne a scénické umenie, architektúru, dizajn a dá priestor aj pre vznik tzv. inkubátorov a akcelerátorov zameraných na tieto profesie. Podporí sa tým vytváranie pracovných miest v daných a príbuzných oblastiach.

Chceme využiť to, čím je mesto Prešov známe. A to napríklad vytvoriť nahrávacie štúdiá, pomôcť začínajúcim interpretom v oblasti džezu a populárnej hudby aj iným umelcom a aktívne ich podporovať,“ dodal Chudík.