Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Na Námestí slobody v Michalovciach pribudla inteligentná lavička

Ilustračné foto. Foto: TASR

Lavička svojou konštrukciou rešpektuje poveternostné podmienky, využíva solárnu energiu a svojím dizajnom podľa radnice tiež zatraktívni námestie.

Michalovce 12. augusta (TASR) – Nedávno pribudla v Michalovciach inteligentná sebestačná lavička so solárnymi panelmi. Hovorkyňa mesta Iveta Palečková informovala, že umiestnená je na Námestí slobody v blízkosti fontány, zelene a detského ihriska.

„Slúži nielen pre oddych a dobitie ľudskej energie, ale aj na dobitie batérie mobilných telefónov, tabletov, notebookov, má wifi pripojenie do siete internet a disponuje tiež blokovaním nevhodného obsahu,“ priblížila hovorkyňa s tým, že mesto pripojilo lavičku do vlastnej optickej siete.

Bezpečnosť na tomto mieste zabezpečuje kamerový systém inštalovaný na námestí. Lavička svojou konštrukciou rešpektuje poveternostné podmienky, využíva solárnu energiu a svojím dizajnom podľa radnice tiež zatraktívni námestie.

„Má viacero funkcií, ako bezdrôtovú nabíjaciu podložku a nabíjacie porty pre káblové telefóny a iné inteligentné zariadenia, nočné osvetlenie a zhromažďovanie štatistických údajov. Disponuje tiež vlastným chladením v čase vysokých teplôt, ktoré zabezpečuje z prebytočnej solárnej energie,“ vymenovala Palečková.

Lavička podľa mesta prispeje k zvýšeniu atraktívnosti Michaloviec, umožní ľuďom vyriešiť nepríjemné situácie s vybitím mobilného telefónu pri nutnosti volania či vyhľadania informácií.

„Zároveň poskytne inteligentné miesto pre oddych a ukážku maximálneho využitia solárnej energie,“ konštatovala hovorkyňa a dodala, že jej vybudovanie financovali z projektu Nadácie pre rozvoj miest a obcí vo výške 2000 eur a mesto dofinancovalo zriadenie lavičky sumou 2500 eur.