Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Vo Vranove nad Topľou súťažili nemecké ovčiaky z celého sveta

Na snímke pes Griff z Canady v súťaži poslušnosť. Foto: TASR/František Iván

Na majstrovstvách sveta sa súťažilo v troch disciplínach - stopa, poslušnosť a obrana.

Vranov nad Topľou 22. júna (TASR) – Vranov nad Topľou sa stal počas tohto víkendu hlavným mestom nemeckých ovčiakov. Uskutočnila sa tu súťaž WUSV Universal Sieger, ktorá sa koná vždy v inom štáte jednotlivých členov WUSV (Svetovej únie spolkov pre nemecké ovčiaky).

Ako pre TASR uviedol predseda organizačného výboru podujatia Igor Lengvarský, na týchto pretekoch sa zlučuje výkon psa, teda ako je vycvičený, s exteriérom – ako pes vyzerá, aký má štandard. "Súčet týchto súťaží dáva potom celkového univerzálneho víťaza majstrovstiev sveta," povedal Lengvarský. Ako spresnil, ide o nový projekt, ktorý vznikol v roku 2011, vo Vranove nad Topľou sa uskutočnilo jeho štvrté pokračovanie.



"Som veľmi rád, že sa tu zišla celosvetová špička nemeckých ovčiakov, ktorí sú nielen výkonnostne na vysokej úrovni, ale sú aj veľmi pekní," dodal.

Do súťaže mohli prihlásiť len psov, ktorí boli vybraní a odsúhlasení národnou kynologickou organizáciou. Tá musí byť zároveň členom WUSV. Celkovo súťažilo 48 psov z 13 krajín. Na majstrovstvá sveta postúpili po absolvovaní kvalifikačných pretekov v domácich krajinách.

Celkovým víťazom v kategórii sučka sa stala Gipsy z Francúzska, so psovodom Olivierom Geissom. Kategóriu psík ovládol Tygo z Nemecka, so psovodom Erathom Marionom. V súťaži družstiev dominovali zástupcovia Nemecka, pred domácim slovenským družstvom. Na treťom mieste sa umiestnili Belgičania.

Na majstrovstvách sveta sa súťažilo v troch disciplínach - stopa, poslušnosť a obrana. Špecialitou akcie bola aj výstava psov.