Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na krajnom východe SR pribudli pre turistov dve nové atrakcie

Barokový drevený kostolík v obci Topoľa, z druhej polovice 17. storočia, je národná kultúrna pamiatka nachádzajúca sa na okraji Národného parku Poloniny vo východnej časti Bukovských vrchov v okrese Snina. Foto: TASR/Milan Kapusta

Napríklad expozícia 12 sôch v areáli obecného parku v Uliči v okrese Snina približuje svojim návštevníkom históriu, legendy a významné osobnosti regiónu.

Nová Sedlica/Ulič 10. novembra (TASR) - Nová exteriérová expozícia drevených sôch a oddychovo-náučný areál s interaktívnymi prvkami rozšírili v uplynulých dňoch ponuku turistických atrakcií v najvýchodnejšom regióne Slovenska.

Expozícia 12 sôch v areáli obecného parku v Uliči v okrese Snina približuje svojim návštevníkom históriu, legendy a významné osobnosti regiónu. Drevené plastiky zobrazujú napríklad deda Beskyda, najväčšieho rusínskeho rozprávkara Pustaja, známeho zbojníka Fedora Hlavatého, krívajúceho čerta z Riabej skaly či dievča s kačacími nohami. Nedávno inštalované panely sú zasa plné informácií o prírodnom bohatstve neďalekého Národného parku (NP) Poloniny. Spomínaný areál dopĺňa ešte jeden netradičný hravý prvok - exteriérové pexeso.

Výstavbu novej oddychovej zóny v Uliči podporila finančne Karpatská nadácia, spoločnosť U. S. Steel Košice a Švajčiarska konfederácia. "Spoločnými brigádami dedinčanov sa vyčistil park od náletových drevín, vytvorila sa sieť nových chodníkov, osadilo vkusné premostenie. Tradičné lieskové oplotenie oddeľuje po novom uličský park od tamojšej obývanej zóny," uviedla na margo ďalších výstupov projektu Iveta Buraľová zo Správy NP Poloniny.

Informovala aj o novej atrakcie, ktorá pribudla pred časom v najvýchodnejšej slovenskej obci, v Novej Sedlici. "V tamojšej lokalite Poľana vznikol oddychovo-náučný areál. Miesto, ktoré ponúka príjemné prírodné prostredie, je dotvorené dvoma veľkými informačnými tabuľami zameranými na rastliny a živočíchy, ktoré možno pozorovať pri vode," povedala Buraľová o projekte, ktorý získal finančnú podporu z Nadácie Ekopolis. Aj ten prizval k spolupráci početnú skupinu dobrovoľníkov.

V areáli čakajú na návštevníkov tri hravé prvky. "Pri paneli s pexesom je vašou úlohou nájsť správne dvojice a určiť, ktorému vodnému hmyzu patria larvy na obrázkoch, Vtáčie hodiny vám prezradia časy, v ktorých možno počuť spievať jednotlivé druhy vtákov a tretia "úloha" s názvom Komu patria vajíčka preverí, či viete rozoznať jednotlivé druhy obojživelníkov a priradiť k nim správne vajíčka," vysvetlila Buraľová.

V susedstve oddychovo-náučnej zóny na Poľane sa podľa jej slov nachádza aj upravený prameň. Starú poškodenú studničku tam nahradil zrubový prístrešok. Pri návšteve pôsobivého miesta uprostred lesa si môžu oddýchnuť turisti na nových lavičkách.





dob vs