Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Toto sú dva najkurióznejšie prípady z tatranských svahov

Na snímke historické lyžiarky, lyže, palice a viazanie jedného z účastníkov počas 12. ročníka Majstrovského preboru v lyžovaní sjazdovom na svahu Interski na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 8. marca 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vo viacerých prípadoch spolupracovali dobrovoľní záchranári aj s Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou či posádkami vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci.

Vysoké Tatry 9. marca (TASR) - Príčinou väčšiny úrazov na lyžiarskych svahoch vo Vysokých Tatrách, pri ktorých vo februári zasahovali dobrovoľní záchranári, bola i nepozornosť, rýchla jazda a nezvládnutie jazdy na lyžiach. Ako TASR dnes informoval predseda Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru (THS-DZ) Jaroslav Švorc, dobrovoľní záchranári počas februára zasahovali aj pri kurióznych situáciách a úrazoch.

"V jednom prípade došlo k pomerne vážnemu úrazu lyžiarky. Pri jazde na vleku smerom hore vlastnou nepozornosťou narazila do stožiara vleku, pričom utrpela zlomeninu nosa a predlaktia," opísal Švorc. Ďalší netradičný zásah zaznamenali dobrovoľní záchranári začiatkom februára. "Staršej slovenskej lyžiarke sa na zjazdovke počas jazdy na lyžiach rozpadli lyžiarske topánky do takej miery, že neboli použiteľné pre bezpečný zjazd. Preto ju členovia THS-DZ pomocou snežného skútra prepravili bezpečne dolu pod svah," opísal.

Dobrovoľní záchranári zasahovali vo februári 141-krát, a to v lyžiarskych strediskách na Štrbskom Plese, v Ždiari – Strednici a Bachledovej doline – Jezersku. "Až 35 úrazov bolo ťažkých spojených s poraneniami hlavy, otrasmi mozgu, bezvedomím, vnútornými zraneniami či zlomeninami," informoval Švorc.

Vo viacerých prípadoch spolupracovali aj s Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou či posádkami vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci. Ostatné úrazy boli podľa jeho ďalších slov stredne závažného alebo ľahkého charakteru, išlo o ľahšie poranenia kĺbov, povrchové odreniny, drobné tržné rany, pomliaždeniny a iné drobné poranenia.