Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Najstarší hotel v Tatrách sa po rokoch chátrania dočká obnovy

Na snímke schátraný Hotel Lomnica v centre Tatranskej Lomnice vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici má viac ako 120 rokov.

Tatranská Lomnica 27. októbra (TASR) – Najstarší hotel vo Vysokých Tatrách, Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici, sa po rokoch chátrania dočká rekonštrukcie. Obnova tohto významného architektonického diela z roku 1893 začne na jar budúceho roku a vyžiada si približne 5-miliónovú investíciu.

„Požiadavky investora smerujú ku maximálnej prezentácii historických hodnôt pôvodného pamiatkovo chráneného objektu. K podporeniu týchto požiadaviek, samozrejme, okrem naplnenia kapacít slúžia i dostavované časti. Novostavbou sa snažíme výrazovo a funkčne doplniť to, čo pôvodnému objektu z hľadiska potrieb súčasnosti chýba. Veľmi milo nás počas obhliadok objektu prekvapilo nadšenie miestnych obyvateľov ale i návštevníkov, dokonca sme sa touto cestou dostali aj ku zaujímavým historickým fotografiám,“ uviedol dnes počas prehliadky objektu architekt Peter Kopčák, ktorý má na starosti projekt obnovy Hotela Lomnica.

Viac ako 120-ročná budova už dávno nepripomína časy svojej najväčšej slávy. Opadaná omietka, rozbité okná a zdevastované vnútro hotela sú už dlhé roky smutnou realitou tejto významnej historickej pamiatky. Zámerom nového zahraničného investora, ktorý si želá ostať v anonymite, je v prvom rade prinavrátiť hotelu jeho historickú hodnotu, čo pozitívne prijali aj pamiatkari. „Ozdobou hotela ostanú pôvodné klenby, liatinové stĺporadie, zdravé drevené trámové konštrukcie a strop,“ doplnil Kopčák. Kapacita hotela sa z pôvodných 28 izieb zvýši na 70 s približne 140 lôžkami všetkých kategórií.

Obnovia aj kaviareň s terasou

Zrekonštruovaná budova bude pozostávať z historickej a novo-pristavenej časti. „V historickom objekte bude okrem ubytovacej časti obnovená aj pôvodná kaviareň s terasou. V pivničných priestoroch vznikne vinotéka, špecializovaný koňakový bar a obrazová galéria. V zadnej časti, na mieste bývalých skladov, vyrastie nová prístavba, v ktorej bude kongresová sála, wellness, spa a podzemné parkovisko,“ vymenúva Kopčák.

Galéria záberov na hotel:





Architektonická spoločnosť GFI, a. s., ktorá sa bude na rekonštrukcii podieľať, doviedla od projektu až ku realizácii vo Vysokých Tatrách už niekoľko rekonštrukcií, vrátane horského hotela Sliezsky dom, Grand Hotela Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese a vily COOP v Tatranskej Lomnici. Obnovu tejto historickej pamiatky v centre Tatranskej Lomnice s radosťou privítalo aj vedenie mesta Vysoké Tatry. Objekt je podľa architekta v dobrom stave, sú tam však hlavne v dolnej časti miesta, ktoré môžu byť problematické z dôvodu vlhkosti. Jednou z najhodnotnejších častí objektu je vstupná hala so stĺporadím.

Hotel prvenstiev

Hotel Lomnica bol vôbec prvý hotel v Tatrách, ktorý postavili v roku 1893 podľa projektu významného architekta Gedeona Majunkeho zo Spišskej Soboty. Po jeho dokončení mu patrilo niekoľko prvenstiev, bola to napríklad najväčšia hrazdená budova vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a zároveň najhonosnejší a najvyhľadávanejší hotel. Investorom bola Spišská úverová banka v Levoči.

Trojposchodový hotel zahŕňal 28 izieb, reštauráciu a kaviareň, neskôr prvé kancelárie kúpeľného riaditeľstva a poštový úrad. Hotel Lomnica patril dlhé roky do podniku Interhotel Tatry, neskôr zmenil niekoľkých vlastníkov. V súčasnosti je budova zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok a približne 20 rokov je zatvorená a chátra. Jej znovuotvorenie po rekonštrukcii je plánované na prelom rokov 2016 a 2017.