Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Kyjovský potok spenilo neznáme znečistenie

Na Kyjovskom potoku pri obci Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese zaznamenali znečistenie vody. Nižný Hrušov, 10. marca 2017. Foto: TASR/Roman Hanc

Inšpektorát životného prostredia Košice TASR vykonal šetrenie mimoriadneho zhoršenia vôd.


Nižný Hrušov 10. marca (TASR) – Na Kyjovskom potoku pri obci Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese zaznamenali znečistenie vody. Ako pre TASR uviedol starosta Ján Fenčák, o tejto skutočnosti ho informovali občania ešte vo štvrtok (9.3.). Po obhliadke miesta zistili, že rieka je spenená. „Nedalo sa povedať, že nejakým spôsobom zapácha, ale to penenie bolo veľmi výrazné,“ vysvetlil.

Inšpektorát životného prostredia (IŽP) Košice TASR informoval, že po nahlásení tohto znečistenia vykonal šetrenie mimoriadneho zhoršenia vôd. Zároveň ustanovil pracovnú skupinu, s ktorou vykonal ohliadku okolia zasiahnutej lokality, a to od premostenia potoka pred obcou Nižný Hrušov približne 300 metrov v smere proti prúdu vodného toku.

„Výskyt peny na hladine bol pozorovaný pod cestným mostom pred obcou Nižný Hrušov. V smere proti prúdu nad cestným mostom boli vody mierne mútne, bez sfarbenia, zápachu, nebol pozorovaný úhyn rýb, ani iných vodných živočíchov,“ priblížil IŽP Košice. Pri ohliadke vodného toku boli zástupcom Slovenského vodohospodárskeho podniku vykonané odbery vzoriek vody. „Vzhľadom na to, že predmetné riešenie mimoriadneho zhoršenia vôd je v štádiu šetrenia, ďalšie informácie môžu byť poskytnuté až po jeho ukončení,“ skonštatoval inšpektorát.

Situáciu na potoku preverila aj spoločnosť Energochemica, pod ktorú patria spoločnosti Chemko Slovakia a Ekologické služby prevádzkujúce čističku odpadových vôd - obe sídliace v neďalekom priemyselnom parku v Strážskom. „V inkriminovanom čase nebola zaznamenaná žiadna prevádzková porucha ani únik látok, ktoré by spôsobili znečistenie vôd nad stanovené limity,“ uviedla pre TASR manažérka pre komunikáciu Anna Vojteková. Podľa jej slov boli vo štvrtok (9.3.) odobrané vzorky vody z Kyjovského potoka, ktoré boli zaslané na analýzu do akreditovaného laboratória.

„Odpadové vody z priemyselného areálu Chemko v Strážskom sú v zmysle platných právnych predpisov čistené v mechanicko-chemicko-biologickej čistiarni odpadových vôd,“ vysvetlila s tým, že spĺňajú na základe pravidelných analýz odoberaných vzoriek vôd stanovené limitné hodnoty znečistenia. „Situáciu budeme naďalej monitorovať,“ dodala.