Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

Obec Kružlová obnovila podstavce pod tankami a betónové zábrany

Na snímke obnovený podstavec pod tankom v Údolí smrti v obci Kružlová v okrese Svidník v piatok 5. apríla 2024. Foto: TASR - Maroš Černý

Cez projekt v rámci Združenia mikroregiónu Údolie smrti obnovili tiež tank vo Vyšnej Pisanej.

Kružlová 6. apríla (TASR) - Obec Kružlová v okrese Svidník obnovila podstavce pod tankami a tiež betónové zábrany, takzvané dračie zuby v Údolí smrti. Dolina, ktorú navštevuje množstvo turistov, je nazvaná podľa najväčšej tankovej bitky, ktorá sa tu odohrala počas Karpatsko-duklianskej operácie. Ide o prírodné vojenské múzeum, ktoré tvoria sovietske tanky T-34 rozmiestnené po lúke.

"Máme príkladnú spoluprácu s Ministerstvom obrany SR, kde každoročne posielame žiadosť na modernizáciu a rekonštrukciu jednotlivých pamiatkových objektov. Podarilo sa nám vytvoriť a zrealizovať projekt obnovy dračích zubov, ktoré boli v hline a v blate. Je to zátarasa pre tanky, ktoré keď na to vyšli, tak sa im roztrhol pás a nedalo sa s ním pokračovať ďalej. Takisto za posledné dva roky sa nám podarilo pod všetkými tankami obnoviť podstavce, ktoré boli popraskané a rozpadávajúce sa. Teraz sú v takom reprezentatívnom, modernom šate," uviedol pre TASR starosta obce Kružlová Adrián Gužo.

V uplynulých rokoch podľa jeho slov komplexne obnovili nátery na všetkých ôsmich tankoch v Údolí smrti. Cez projekt v rámci Združenia mikroregiónu Údolie smrti obnovili tiež tank vo Vyšnej Pisanej.

"Pre ľudí sú v Údolí smrti celoročne k dispozícii altánky, kde si môžu prísť posedieť a poopekať. Chodí tam veľa ľudí zo Svidníka a Stropkova. Sme radi, že k nám ľudia chodia, avšak nie tí, ktorí nám nechávajú neporiadok," doplnil starosta.

Ako povedal, ostatné dva roky jazdil turistický vláčik Dukeláčik, ktorý prilákal množstvo návštevníkov. "Chodili sem celé rodiny s deťmi, babky a dedkovia s vnúčikmi a s rôznymi príbuznými z celého sveta. Sme veľmi radi, ak na sociálnych sieťach vidíme nejakú fotografiu, že ľudia navštívili Údolie smrti. Boli tu aj známi ľudia, herci a moderátori. Tešíme sa, ak príde niekto zo Slovenska alebo zahraničia," dodal Gužo.