Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Obec Rožkovany žiada osadenie zábran na železničnom priecestí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Rezort dopravy tvrdí, že v prípade tejto tragickej nehody išlo o železničné priecestie, ktoré je zabezpečené plne funkčnou svetelnou signalizáciou, ktorá v čase nehody fungovala.

Rožkovany 26. septembra (TASR) – Obec Rožkovany v okrese Sabinov sa obrátila otvoreným listom na riaditeľa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Juraja Tkáča a ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) v súvislosti so železničným priecestím bez závor v obci. V utorok (24. 9.) tam pri dopravnej nehode vlaku a osobného motorového vozidla prišli o život tri ženy. Podľa starostky obce Beáty Kollárovej na spomínanom úseku vyhaslo už šesť životov.

"Už viac ako 15 rokov sa naša obec snaží o zvýšenie bezpečnosti na danom železničnom priecestí. Absolvovali sme mnohé rokovania, posudky, analýzy a výsledok je ten, že dodnes sa tá bezpečnosť nezlepšila a pred pár dňami sme prišli o tri spoluobčianky. Chceme, aby sa zabránilo ďalším nešťastiam a zvýšila sa bezpečnosť aj o fyzické zábrany," uviedla Kollárová.

"V uponáhľanej dobe, keď ľudia žijú v neustálom strese, som si istá, že sa oplatí investovať do zvýšenej bezpečnosti na železničných priecestiach nielen u nás, ale po celom Slovensku," zdôraznila starostka obce.

Rezort dopravy tvrdí, že v prípade tejto tragickej nehody išlo o železničné priecestie, ktoré je zabezpečené plne funkčnou svetelnou signalizáciou, ktorá v čase nehody fungovala.

"Rezort dopravy pod vedením Árpáda Érseka venuje mimoriadnu pozornosť železniciam, ich zatraktívneniu a bezpečnosti na železničných priecestiach. V priebehu minulého roka vykonal niekoľko kontrol na železničných priecestiach, napríklad aj so simuláciou zrážky vlaku s cyklistom, aby zvýšil povedomie ľudí a poukázal na dôležitosť dodržiavania pravidiel cestnej premávky, s cieľom predchádzať nehodám. Zároveň štát investuje stovky miliónov eur do nových a moderných tratí. V rámci týchto modernizácií odstraňujeme priame križovania a robíme mimoúrovňové prechody, aby sme úplne minimalizovali riziko nehôd a tragédií," uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.

"Do roku 2023 sa v rámci projektu Zvýšenie zabezpečenia 75 priecestí plánuje vybudovanie nových priecestných zabezpečovacích zariadení, prípadne doplnenie existujúcich zabezpečovacích zariadení," doplnila Ducká.

"Priecestí so svetelným zariadením bez závor sú na Slovensku stovky. Paradoxne ani závory nie sú tou zábranou, ktorá znemožní vstup motorového vozidla na priecestie. Treba uviesť, že pod príčiny nehôd sa vo vysokej miere podpisuje najmä nepozornosť či riskovanie zo strany účastníkov cestnej premávky. Ministerstvo dopravy preto apeluje na všetkých, aby boli disciplinovaní, neriskovali svojvoľným vstupovaním na priecestia a neohrozovali tak nielen seba, ale aj ostatných," dodala Ducká.