Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

OBRAZOM: Nedeľňajšia supercela na východe priniesla obrovské krúpy

Následky popoludňajšej búrky z nedele 23. júla 2017 v Prešove. V centre mesta na Hlavnej ulici vietor zlomil, či vyvrátil niekoľko stromov. Ďalšie stromy preventívne zrezali. Prešov 24. júla 2017. Foto: TASR – Milan Kapusta

S jej následkami sa musí vysporiadať Spojená škola Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove. V Michalovciach je poškodená časť strechy na mestskej športovej hale, múr a oplotenie jednej z hospodárskych budov.

Bratislava/Prešov 24. júla (Teraz.sk) - Supercela na východe Slovenska priniesla v nedeľu (23.7.) mimoriadne veľké krúpy. V Strážskom mali priemer až päť centimetrov. Navyše boli hnané aj vetrom, čo spôsobuje ešte väčšie škody. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Veľké škody boli zaznamenané podľa meteorológov v Prešove, Michalovciach, ale aj v menších obciach medzi nimi a v ich okolí. "Podobných búrok však bolo v nedeľu viac, napríklad v okrese Stará Ľubovňa, kde krúpy dosahovali priemer 3,5 cm, či v okolí Moldavy nad Bodvou, kde bola vo večerných hodinách zaplavená väčšia oblasť," uviedol SHMÚ.

Silné búrky sa budú podľa meteorológov vyskytovať aj dnes a v utorok (25.7.), pričom ich hlavným prejavom budú vo väčšine prípadov intenzívne zrážky. Môžu sa však vyskytnúť aj silnejšie nárazy vetra a krúpy.

Zatečené učebne a poškodená strecha


Nad krajským mestom Prešov sa v nedeľu 23.júla popoludní prehnala silná letná búrka, následky sa prejavili v Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej. V škole sú zatečené učebne a je poškodená strecha.

Následky popoludňajšej búrky z nedele 23. júla 2017 v Prešove. Na snímke zatečená učebňa Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej 22, ktorej búrka zničila strechu, v Prešove 24. júla 2017.
Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta



Následky popoludňajšej búrky z nedele 23. júla 2017 v Prešove. Na snímke zničená strecha Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej 22, v Prešove 24. júla 2017.
Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta




Následky popoludňajšej búrky z nedele 23. júla 2017 v Prešove. Na snímke zatečená učebňa Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej 22, ktorej búrka zničila strechu, v Prešove 24. júla 2017.
Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta



Následky popoludňajšej búrky z nedele 23. júla 2017 v Prešove. Na snímke zničená strecha Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej 22, v Prešove 24. júla 2017.
Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta


.

Búrka v Michalovciach stŕhala strechy


Následky nedeľňajšej (23.7.) búrky odstraňujú v Michalovciach aj dnes. Ide najmä o popadané stromy a strhnuté strechy.

"Zatiaľ máme informácie o tom, že je poškodená časť strechy na mestskej športovej hale, múr a oplotenie jednej z hospodárskych budov Technických a záhradníckych služieb a časť strechy na Ekonomickej univerzite," uviedla pre TASR hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková. Podľa jej ďalších slov došlo aj k poškodeniu, resp. k zničeniu viacerých stromov, jednak v historickom parku Kerta pri kaštieli, ale aj v iných lokalitách v meste. "Pracovníci technických služieb intenzívne pracujú na odstraňovaní škôd," spomenula s tým, že mestskí zamestnanci sú stále v teréne a zisťujú rozsah poškodenia mestského majetku. "Vyčíslenie škôd predpokladáme v najbližších dňoch," uzavrela. Mimoriadnu situáciu v meste v tejto súvislosti nevyhlásili.

Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, zaznamenali v Michalovciach v nedeľu 22 zásahov. Posledný zaevidovali po 22.00 h. Odstraňovali strhnuté strechy, popadané stromy, tiež čerpali vodu z pivníc rodinných domov. "K zraneniam osôb nedošlo," uviedol pre TASR. Michalovským hasičom prišli na pomoc príslušníci košického HaZZ a Záchrannej brigády HaZZ v Humennom.


V Moldave nad Bodvou odvial vietor plechovú autobusovú zastávku



Búrka, ktorá sa prehnala v nedeľu (23.7.) podvečer Moldavou nad Bodvou, napáchala viaceré škody. "Polámala mnoho stromov v meste a zatopila parkoviská. Pracovníci technických služieb okamžite v súčinnosti s mestskou políciou a hasičmi odstraňovali následky kalamity. Teraz je už situácia pod kontrolou, kanalizácia už stíha odviesť vodu," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Nikola Koložová s tým, že bolo vyvrátených zhruba 20 stromov a medzi nimi aj lipy s vysokou spoločenskou hodnotou.

Ako ďalej informovala, na Rožňavskej ulici odvial vietor plechovú autobusovú zastávku, na námestí Ľudovíta Štúra vyvrátil vietor ihličnatý strom a na Hlavnej ulici popadali na chodník konáre. "Podľa našich informácií udrel blesk do stromu na Záhradnej ulici. Kritická bola situácia v osade na Budulovskej ulici a na Debradskej ulici, kde sa voda dostala do chatrčí. Zaplavené pivnice zaznamenali obyvatelia aj v mestskej časti Terasa," priblížila hovorkyňa mesta. "Technické služby mesta Moldava nad Bodvou ešte aj dnes odstraňujú nánosy blata a vyvalené stromy z celého mesta," dodala Koložová.