Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Atmosféru projektu SOV Dotkni sa hviezd zažijú žiaci v Prešove

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Prostredníctvom výchovno-vzdelávacieho predstavenia sa žiaci ZŠ oboznámia s olympijskou symbolikou, hodnotami a myšlienkami olympizmu, zažijú atmosféru OH a stretnú sa so známymi športovcami.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) v rámci Európskeho týždňa športu predstavil nový projekt "Dotkni sa hviezd" určený primárne pre žiakov 3.–5. ročníka základných škôl. Jeho cieľom je sprostredkovať najmladšej generácii olympijské hodnoty a šport ako taký.

Prostredníctvom výchovno-vzdelávacieho predstavenia sa žiaci základných škôl oboznámia s olympijskou symbolikou, hodnotami a myšlienkami olympizmu, zažijú atmosféru olympijských hier a stretnú sa so známymi športovcami - olympionikmi. Predstavenie, ktoré sa uskutoční dňa 25. septembra 2017 v Prešove sa koná pod záštitou prezidenta SOV Antona Siekela.

Medzi malých prešovských divákov prídu športové osobnosti a účastníci olympijských hier: strelkyňa Zuzana Rehák – Štefečeková, kanoista Peter Gelle, biatlonista Pavol Hurajt, sánkari Mária Jasenčáková, Walter Marx ml., Katarína Šimoňáková, Tomáš Vaverčák, Matej Zmij, a hokejista Peter Bartoš.

"Sme presvedčení, že olympijská symbolika a myšlienky olympizmu majú silnú výpovednú hodnotu a dôležitý odkaz aj pre súčasnú dobu. Aj preto organizujeme projekt 'Dotkni sa hviezd', ktorý interaktívnou formou a prostredníctvom audiovizuálnej techniky sprostredkuje žiakom na základných školách skutočnú atmosféru olympijských hier," citovala oficiálna tlačová správa SOV Antona Siekela. "Prostredníctvom slovenských olympionikov im chceme prezentovať rôzne športy, naučiť ich správaniu v duchu fair-play a v neposlednom rade ich motivovať k športovým aktivitám a budovať v nich pozitívny vzťah k športu," dodal prezident SOV.

Projekt je realizovaný v rámci Európskeho týždňa športu, ktorý vyhlasuje Európska komisia od roku 2015. Cieľom tejto iniciatívy s hlavnou témou #BeActive je motivovať deti a širokú verejnosť k športu a k pohybu. V minulom roku sa konalo v rámci tohto európskeho projektu viac ako 15.000 podujatí v 35 krajinách Európy, na ktorých sa aktívne zúčastnilo takmer 10 miliónov obyvateľov. Na Slovensku bolo evidovaných 430 podujatí s celkovým počtom 143-tisíc účastníkov. Tento rok sa podujatie uskutoční v Prešove 25. septembra v Športovej hale Baštová na Okružnej ulici so začiatkom o 9.30 hod.