Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

Mesiac kníh priviedol do knižnice vo Veľkom Šariši 94-ročnú ženu

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Dušan Hein

Kolegovia z cestovného ruchu pripravili v marci pre návštevníkov knižnice interaktívnu prezentáciu o hrade Šariš.

Veľký Šariš 6. apríla (TASR) - Do Mestskej knižnice vo Veľkom Šariši sa zapísala počas mesiaca kníh 94-ročná Anna Verčimáková. Od mladosti je aktívnou a vášnivou čitateľkou. Prvou knihou, ktorú si z knižnice požičala, bol román Vtáky v tŕni.

"Mám mnoho obľúbených kníh, rada však spomínam na Sirotu Podhradských od Terézie Vansovej," povedala Verčimáková. Keďže oči jej už až tak dobre neslúžia, preto si pri čítaní pomáha lupou.

"Je to naša najstaršia čitateľka, máme z nej obrovskú radosť. Obdivujeme ju, že sa stále ponára do čarovného sveta kníh," uviedla knihovníčka Veronika Lazoríková z Mestskej knižnice vo Veľkom Šariši.

Kolegovia z cestovného ruchu pripravili v marci pre návštevníkov knižnice interaktívnu prezentáciu o hrade Šariš. "Informácie čerpali z knihy Štefana Sárossyho. Myslím, že sa páčilo všetkým vekovým kategóriám. Pomáhali nám aj animátori z Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity," skonštatovala Lazoríková. Knižnicu v marci navštívilo 958 ľudí. Z toho 711 deti a 247 dospelých. Vlani v marci knižnicu navštívilo 623 návštevníkov, tento rok ich bolo o 335 viac.

Knižnica sa podľa Lazoríkovej dynamicky modernizuje. "Snažíme sa byť pre návštevníkov atraktívnou inštitúciou. Podarilo sa nám kúpiť vďaka podpore Fondu na podporu umenia 282 nových kníh v hodnote viac ako 3000 eur. Naši čitatelia nám dokonca nové knihy darúvajú a tak sme prišli k ďalším 271 titulom v hodnote takmer 2000 eur," skonštatovala Lazoríková.

"Prečítanie knihy môže byť únikom z reality, dobrodružstvom, vzdelávacím zážitkom alebo zdrojom inšpirácie," dodala Lazoríková s tým, že knižnica slúži v stredu dopoludnia ako materské centrum.