Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Podpísali zmluvu s realizátorom rekonštrukcie Skladu soli na Solivare

Vyhorený sklad soli v Prešove v mestskej časti Solivar. Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem rekonštrukcie hlavného objektu Skladu soli, ktorý vyhorel 18. mája 1986, by sa mala opravovať aj vodovodná a kanalizačná prípojka, tiež plochy okolo budovy, verejné osvetlenie a oplotenie.

Prešov 28. októbra (TASR) – Zmluva s realizátorom rekonštrukcie Skladu soli na Solivare v Prešove je podpísaná. Stavba za viac ako tri milióny eur s DPH sa môže začať realizovať. Pre TASR to dnes potvrdil námestník generálneho riaditeľa pre ekonomicko-prevádzkovú činnosť Slovenského technického múzea, ktoré je správcom Národnej kultúrnej pamiatky na Solivare Slavomír Jenčík. Stavenisko už bolo v týchto dňoch odovzdané, aby realizátor stihol termín dokončenia, ktorý je presunutý na september 2015.

Okrem rekonštrukcie hlavného objektu Skladu soli, ktorý vyhorel 18. mája 1986, by sa mala opravovať aj vodovodná a kanalizačná prípojka, tiež plochy okolo budovy, verejné osvetlenie a oplotenie. Pri objekte vzniknú aj lavičky. Mesto by chcelo revitalizovať aj ďalšiu plochu, ktorú projekt nezahŕňa a vytvoriť tu druhé historické centrum mesta Prešov.

Sklad mal byť opravený do marca 2013. So stavbou sa nezačalo, kvôli problémom s prvou verejnou súťažou na zhotoviteľa a následnému súdnemu sporu. Ministerstvo kultúry vtedy súťaž zrušilo, novú vyhlásilo na konci februára tohto roka. Na začiatku roka za opravu skladu spísali petíciu aj obyvatelia mesta Prešov, kde sa v priebehu šiestich týždňov podpísalo 6252 ľudí.