Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade budú rozmiestnené veľkoobjemové kontajnery

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Veľkoobjemové kontajnery nie sú určené pre podnikateľské subjekty a na ukladanie stavebného odpadu.

Poprad 20. marca (TASR) - V piatok 21. marca 2014 budú v jedenástich lokalitách v Poprade rozmiestnené prvé veľkoobjemové kontajnery (VOK) slúžiace na tradičné jarné upratovanie. „Mesto Poprad takto každoročne ponúka obyvateľom mesta možnosť prostredníctvom VOK-ov bezplatne sa zbavovať drobného stavebného odpadu ako napríklad obkladov z udržiavacích prác a pod., objemového odpadu, napríklad starých nábytkov, okien dverí a pod.,“ vymenúva hovorca mesta Marián Galajda.

Počas jarného upratovania sa môžu občania bezplatne zbavovať aj konárov z údržby záhrad, ktoré však nesmú byť ukladané do VOK-ov, ale vedľa nich, nakoľko sú následne drvené a drevná štiepka je zhodnocovaná pri údržbe verejnej zelene. „Do VOK-ov nesmú byť ukladané stavebné odpady, tie musí stavebník v súlade so stavebným rozhodnutím na vlastné náklady uložiť na riadenej skládke a mať doklad o jeho likvidácii, ani elektroodpad, tráva, lístie, nebezpečný odpad a pod.,“ upozornil Galajda.

Pristavené veľkoobjemové kontajnery nie sú určené pre podnikateľské subjekty, ktoré sú povinné zbavovať sa odpadov zo svojej činnosti v súlade so zákonom a na vlastné náklady. Veľkoobjemového odpadu, drobného stavebného odpadu, elektroodpadu, trávy, lístia, skla a pod. sa môžu občania celoročne zbavovať v zbernom centre na Ulici L. Svobodu v Poprade.

„Žiadame občanov, aby k jarnému upratovaniu pristupovali zodpovedne, veľkoobjemový odpad a drobný stavebný odpad neukladali vedľa VOK-ov, ale počkali na prázdny kontajner, striktne dodržiavali termíny jarného upratovania v jednotlivých lokalitách a po jeho skončení už odpad na týchto miestach neukladali. Ukladanie odpadu na stanovištiach VOK-ov po skončení jarného upratovania je považované za tvorbu divokej skládky,“ zdôraznil Marek Bystrý z oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Poprade.

Jarné upratovanie potrvá podľa harmonogramu až do 2. mája a dodržiavanie termínov a pravidiel pri nakladaní s odpadmi v čase jarného upratovania bude pravidelne monitorovať Mestská polícia Poprad. „V prípade ich nerešpektovania bude vyvodzovať dôsledky formou blokových pokút,“ uzavrel Galajda s tým, že časový harmonogram s jednotlivými lokalitami je zverejnený na internetovej stránke meste Poprad.