Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Poprad je pripravený podporiť Made in Slovakia za určitých podmienok

Na dnešnom brífingu to potvrdili viceprimátori Popradu Adrián Kromka a Milan Baran.

Poprad 27. júna (TASR) – Mesto Poprad je pripravené podporiť festival Made in Slovakia, ktorý sa má pod Tatrami uskutočniť na prelome júla a augusta, avšak až po splnení určitých podmienok zo strany organizátora. Na dnešnom brífingu to potvrdili viceprimátori Popradu Adrián Kromka a Milan Baran. Občianske združenie (OZ) Pre mesto, ktoré podujatie organizuje, sa však musí zaručiť, že priestory prenajaté samosprávou za symbolickú sumu, nebude ďalej za poplatok prenajímať iným subjektom.

"Sme pripravení podujatie Made in Slovakia podporiť a stať sa aj jeho partnerom. Mesto Poprad poskytne bezplatný prenájom verejného priestranstva a pódium symbolicky za jedno euro. Žiadame však garanciu, že nebudú vyberané poplatky od ďalších subjektov organizátormi," uviedol Kromka. Obaja predstavitelia mesta Poprad takto reagovali na otvorený list, ktorý OZ Pre mesto zaslalo v utorok (24.6.) na mestský úrad, a v ktorom žiada o podporu podujatia Made in Slovakia. Jeho organizovanie je ohrozené, keďže ako tvrdí predseda OZ Pre Mesto Ondrej Kavka, "nás neplánovane pripravilo mesto o rozpočet. Minulé dva ročníky festivalu Viva Italia sme organizovali v úplne inom režime, za iných podmienok zo strany samosprávy, a tak sme aj tento rok rozpočet zostavovali bez nákladov, ktoré sme v minulosti vďaka spolupráci s mestom nemuseli platiť". Tento rok museli organizátori platiť za prenájom verejného priestranstva, za pódium i za vstup vozidiel na Námestie sv. Egídia.

"Mesto Poprad stanovilo OZ Pre mesto prenájom a vyrubilo miestne dane podľa platnej legislatívy. Nemá žiaden záujem vyberať poplatky od organizátorov kultúrnych a spoločenských podujatí v centre mesta, ktoré nie sú organizované za účelom zisku, naopak, množstvo takýchto podujatí podporujeme. K finančnému prenájmu a vyrubeniu miestnej dane pre OZ Pre mesto sa pristúpilo po negatívnych skúsenostiach s týmto združením v minulosti. Napriek tomu, že mesto mu poskytlo priestory za symbolický poplatok, OZ ich bez akéhokoľvek informovania samosprávy ďalej prenajímalo účastníkom podujatia," vysvetlil Baran.

Kromka odmietol, že by samospráva nepodporila predošlé podujatie OZ Viva Italia, keďže na organizovaní sa podieľala aj spoločnosť Aquacity, a.s., kde má majetkový podiel aj miestna samospráva. "Celé konanie OZ a vyhlásenie verejnej zbierky ešte pred našou odpoveďou na otvorený list, vnímame len ako mediálnu hru, ktorou sa chcú na jednej strane zviditeľniť a na druhej strane poškodiť dobré meno mesta Poprad," uzavrel Baran.

"Som rád, že sme nakoniec s mestom našli spoločnú reč a podujatie spoločne zorganizujeme," povedal po stretnutí s oboma viceprimátormi Kavka.