Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Rómov zo Staničnej ulice v Poprade do unimobuniek stále nepresťahovali

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Radnica vyčlenila na nákup kontajnerového bývania 150.000 eur zo svojho rozpočtu, aby zabezpečila dočasné bývanie pre tých, ktorí po požiari prišli o bývanie.

Poprad 27. marca (TASR) – Rómov zo Staničnej ulice v popradskej mestskej časti Matejovce, ktorí prišli o bývanie po požiari z 22. februára, stále nepresťahovali do unimobuniek. Naďalej sú tak umiestnení v priestoroch Kina Máj v Poprade – Veľkej. Tento stav trvá aj napriek tomu, že unimobunky, ktorých nákup schválili poslanci mestského zastupiteľstva pred troma týždňami, už stoja na svojom mieste desať dní.

„Dôvodom zdržania je riešenie inžinierskych sietí, konkrétne napojenie unimobuniek na dostatočný zdroj energie a vody,“ zdôvodnil viceprimátor Igor Wzoš. Samospráva podľa neho robí všetko preto, aby do veľkonočných sviatkov sťahovanie približne stovky Rómov prebehlo a situácia sa tak čiastočne vyriešila. V kine bývajú v provizórnych priestoroch už od 3. marca.

Radnica vyčlenila na nákup kontajnerového bývania 150.000 eur zo svojho rozpočtu, aby zabezpečila dočasné bývanie pre tých, ktorí po požiari prišli o bývanie. Dohromady je na Staničnej ulici v blízkosti miesta, kde zhorelo prístrešie pre Rómov, postavených desať unimobuniek. Osem bude slúžiť na bývanie a ďalšie dve na sociálne zázemie. Podľa Wzoša by mala pribudnúť ešte jedna, tzv. administratívna unimobunka, ktorá poskytne priestor pre členov občianskych hliadok a terénnych sociálnych pracovníkov.