Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

POPRAD-SVIT: MHD bude v piatok zadarmo, zatvoria aj parkoviská

Na snímke cyklisti oddychujú na odpočívadle na cyklistickom chodníku medzi Popradom a Svitom. Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Európsky týždeň mobility pomaly na Slovensku vrcholí. Mnohé mestá preto ponúkajú zaujímavé podujatia.

Poprad/Svit 21. septembra (TASR) – Podtatranské mestá Poprad a Svit sa zapoja do Európskeho týždňa mobility. V snahe spropagovať alternatívne formy dopravy a zvýšiť povedomie o výhodách cestovania MHD pripravili samosprávy Popradu a Svitu v piatok 22. septembra cestovanie v MHD po celý deň bezplatne.

"Samospráva Popradu realizuje aj ďalšie opatrenia zvyšujúce bezpečnosť a skvalitňujúce podmienky pre ľudí využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility, a to reflexné nátery na priechodoch pre chodcov, ich nasvietenie, distribúciu reflexných prvkov deťom a seniorom či prednášky o bezpečnosti účastníkov cestnej premávky," priblížil komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda. Ďalším z pripravovaných trvalých opatrení je vybudovanie cyklistického chodníka od západu na východ popri rieke Poprad, od napojenia na jestvujúci cyklochodník pri vodnej kaskáde na sídlisku Západ až po čistiareň odpadových vôd na východnej hranici katastra mesta. Ako prvý bude vybudovaný úsek od veľkej kruhovej križovatky po miestny akvapark.

Bezplatná mestská hromadná doprava bude počas celého dňa aj vo Svite. "V spolupráci so školami v meste sa počas tohto dňa uzatvoria ich parkoviská, na ktorých budú prebiehať alternatívne aktivity, aby parkoviská patrili deťom a nie autám," uviedla samospráva.