Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Prešov má novú monografiu Dejiny Prešova I.

Na snímke pohľad na Šarišskú galériu v Prešove z Hlavnej ulice. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na vzniku monografie sa podieľalo sedem autorov a päť recenzentov, zostavovateľom bol rektor Prešovskej univerzity.

Prešov 31. marca (TASR) - Mesto Prešov má po 50 rokoch novú monografiu svojich dejín. Rozsiahle dielo Dejiny Prešova I. na 590 stranách detailne mapuje prešovskú históriu od praveku po rok 1790. Do života ju v týchto dňoch uviedli prešovská primátorka Andrea Turčanová s Petrom Kónyom, rektorom Prešovskej univerzity symbolickým posypaním soľou. Informoval o tom tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Na jej vzniku sa podieľalo sedem autorov a päť recenzentov, zostavovateľom bol rektor Prešovskej univerzity. „Dejinami Prešova sa zaoberám takmer 30 rokov, v podstate už od svojich vysokoškolských štúdií. Je to dosiahnutie istej méty v mojom odbore ako historika a takisto sa z nej teším aj ako Prešovčan, ktorému záleží na tom, aby mali Prešovčania detailné informácie o dejinách svojho mesta,“ uviedol Kónya. Podľa neho táto publikácia je nadčasovým dielom, ktoré si vyžaduje seriózny prístup spojený s mravčou prácou s historickými materiálmi v archívoch.

V novej monografii autori podrobne analyzujú prírodnú štruktúru okolitej krajiny – od geografie, cez klimatické pomery, vodstvo, pôdu po živočíšnu ríšu. V ďalších piatich kapitolách sa postupne venujú histórii Prešova od prvého osídlenia územia v praveku. Podrobne spracovali dejiny archeologického výskumu regiónu, táboriská lovcov a zberačov, historické etniká v regióne až po osídlenie územia na prelome stredoveku a podrobne zmapovali život v Prešove v 16., 17. a 18. storočí.

„Za koniec prvého dielu sme zvolili rok 1790, ktorý je tradičným koncom raného novoveku v uhorských podmienkach, kam aj Prešov patril počas svojej stáročnej histórie. Je koncom obdobia osvietenského absolutizmu, teda uzatvára jednu významnú epochu v dejinách celej habsburskej monarchie,“ vysvetlil Kónya.

Turčanová vyjadrila radosť nad tým, že sa podarilo unikátne dielo. Publikácia bude dostupná aj verejnosti, môže si ju zakúpiť v Mestskom informačnom centre.