Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prešov začal s jarnou údržbou komunikácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Na výtlky, súvislé úseky ciest, chodníky a obnovu dopravného značenia pôjde v tomto roku viac ako 2,4 milióna eur.

Prešov 6. apríla (TASR) – Mesto Prešov začalo s opravou poškodených úsekov ciest po zime. Na výtlky, súvislé úseky ciest, chodníky a obnovu dopravného značenia pôjde v tomto roku viac ako 2,4 milióna eur. Mesto vlastní približne 170 kilometrov ciest. Informoval o tom tlačový referent mesta Milan Grejták.

Od začiatku týždňa s opravami začal zmluvný partner mesta. "Potrebné opravy realizujeme na základe vlastného monitoringu, ako aj v rámci podnetov od pracovníkov mestského úradu i obyvateľov," uviedol Anton Rokošný zo zmluvnej spoločnosti JVS Prešov. Na bežnú údržbu ciest, ako sú výseky, opravy kanalizačných vpustí či výtlky mesto v tomto roku vyčlenilo 240.000 eur. Ďalších 260.000 eur pôjde na obnovu vodorovného dopravného značenia, s čím začnú po ukončení asfaltovania.

O údržbu komunikácií sa mesto stará aj prostredníctvom pracovníkov malých obecných služieb. Pomocou Infrasetu - mobilného zariadenia na opravy menších asfaltových povrchov, odstraňujú výtlky predovšetkým na cyklocestách a chodníkoch.

V tomto roku už prešovská radnica vysúťažila opravy na 17 väčších úsekov komunikácií za 643.000 eur. Vynovené budú komunikácie na uliciach A. Prídavku, Tomášikova, Pod Wilec Hôrkou, Mudroňova, Budovateľská (v časti od Pavlovičovho námestia po Škultétyho), Pri mlyne, Gápľová, Železničiarska, Čipkárska, Lomnická, Justičná, Federátov a Smrekova.

Ďalšie úseky, celkovo za 1,3 milióna eur, si zadefinujú výbory mestských častí.

V meste Prešov bola za ostatné tri roky uskutočnená historicky najväčšia súvislá oprava ciest a chodníkov. Rekonštruovaných bolo viac ako 100 úsekov ciest a chodníkov za vyše 8,4 milióna eur. Opravami už prešli komunikácie na uliciach Budovateľská, Strojnícka, Jilemnického, Ku Surdoku či Švábska.

Územím Prešova však prechádzajú aj cesty, ktoré nie sú vo vlastníctve mesta. Ide o väčšinu hlavných cestných ťahov. Tie patria buď Prešovskému samosprávnemu kraju, Slovenskej správe ciest, alebo Národnej diaľničnej spoločnosti. O tie sa starajú ich zmluvné spoločnosti.