Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Návrhy 3D modelov centra Prešova môže hodnotiť verejnosť

Prešov - ilustračné foto. Foto: TASR

Tri modely sú vystavené na odbore hlavného architekta v budove Mestského úradu na Jarkovej ulici v Prešove, kde si ich môže verejnosť prísť pozrieť do konca mája.

Prešov 26. mája (TASR) – Súťažné návrhy 3D modelov historického centra Prešova môžu vidieť a zapojiť sa do hodnotenia aj obyvatelia mesta. Tri modely sú vystavené na odbore hlavného architekta v budove Mestského úradu na Jarkovej ulici v Prešove, kde si ich môže verejnosť prísť pozrieť do konca mája. O víťaznú realizáciu novej turistickej atrakcie sa uchádzajú tri architektonické ateliéry. O víťazovi rozhodne odborná porota. Informoval o tom tlačový referent mesta Milan Grejták.

Projekt s názvom História miest v novodobom dizajne realizujú spoločne mestá Prešov a poľské Krosno v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020. Jeho cieľom je vytvoriť nové produkty cestovného ruchu, ktoré zatraktívnia kultúrne a prírodné dedičstvo oboch miest prostredníctvom moderných foriem prezentácie.

"V centre mesta Prešov je plánované osadenie bronzového 3D modelu historického jadra mesta so zvýraznením významných prešovských dominánt. Mesto Krosno prostredníctvom 3D okuliarov a panoramatického ďalekohľadu priblíži historické a kultúrne objekty miest historickej trasy Karpát. Súčasťou projektu je aj workshop a konferencia s diskusiou k moderným technológiám v architektúre s ohľadom na historické skúsenosti," uviedol Grejták. Premeny mestského prostredia oboch miest za posledných 150 rokov budú prezentované vo fotografickom albume.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Jeho cieľom je propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov s cieľom zvýšiť atraktivitu pohraničia pre návštevníkov a ich obyvateľov.