Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj sa bude prezentovať ako Kraj kultúrnych pamiatok

Mesto Bardejov. Foto: TASR/Milan Kapusta

K aktivitám na rozvoj turizmu pravidelne prispieva Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Prešov 30. marca (TASR) - Podľa údajov Štatistického úradu SR bolo vlani v Prešovskom kraji zaznamenaných 894.173 návštevníkov ubytovacích zariadení, ktorí tu strávili 2.790.308 nocí. Návštevnosť Prešovského kraja medziročne vzrástla o 4,6 %. K aktivitám na rozvoj turizmu pravidelne prispieva Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. V tomto roku sa predstaví Prešovský kraj ako Kraj kultúrnych pamiatok a opätovne bude investovať aj do rozvoja drobnej infraštruktúry.

„Letná kampaň predstaví kultúrne pamiatky Prešovského kraja, ktorých máme spomedzi všetkých krajov najviac a predstavujú silný turistický potenciál. Prešovský kraj má na svojom území takmer 4000 väčších i menších kultúrnych pamiatok, štyri zo siedmich lokalít UNESCO, najviac obnovovaných hradov, unikátne drevené kostolíky, kráľovské mestá, skanzeny či múzeá a galérie s bohatými expozíciami,“ informoval Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Pokračovať budú v osadzovaní informačných tabúľ, ktoré chýbajú najmä v oblasti Horného Zemplína. Podľa jeho slov, v prípade schválenia dotácie na tento rok pribudnú v spolupráci s oblastnými organizáciami CR i ďalšie hnedé dopravné tabule, cykloznačenie na vybraných cyklotrasách na Šariši, údržba cyklistických tratí v Levočských vrchoch i obnova rekreačného areálu pri jazierku v Bardejovských kúpeľoch. Organizácia tiež pracuje na príprave ucelených produktov cestovného ruchu a na realizácii aktivít nového produktu náboženského turizmu Svätomariánska púť, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Mnoho aktivít má pred sebou aj cyklistické koordinačné centrum CykloPO pri KOCR Severovýchod Slovenska. Patrí k nim pokračovanie procesu prípravy technických dokumentácií pre ďalšie úseky EuroVelo 11, obnova cykloturistického značenia i prípravy strategických plánov a dokumentácií cyklodopravy a cykloturistiky v Prešovskom kraji.

KOCR Severovýchod Slovenska realizuje aktivity zo zdrojov členského príspevku Prešovského samosprávneho kraja a členských organizácií cestovného ruchu, ktoré následne putujú do regiónov vo forme investícií. V minulom roku získala dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 149.200 eur.