Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prezident A. Kiska navštívil Zamagurské folklórne slávnosti

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (tretí sprava) pózuje fotografom s tanečníčkami z folklórneho súboru Klnka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Išlo o neformálnu súkromnú návštevu hlavy štátu.

Červený Kláštor 21. júna (TASR) – Pracovnú cestu na východné Slovensko ukončil dnes prezident SR Andrej Kiska návštevou 38. ročníka Zamagurských folklórnych slávností v Červenom Kláštore. Ako pre TASR potvrdil prezidentov poradca Rado Baťo, išlo o neformálnu súkromnú iniciatívu hlavy štátu. "Možno aj preto, lebo jeho otec pochádza zo Zamaguria,“ povedal Baťo.

Prezident popoludní navštívil nádvorie Kláštora kartuziánov Červený Kláštor, kde ho privítal starosta obce Štefan Džurný a organizátori slávností. Kiska sa potom zúčastnil na otváracom programe slávností v amfiteátri a neskôr si nenechal ujsť možnosť prezrieť si stánky remeselníkov.

Počas troch dní tohto ročníka Zamagurských folklórnych slávností, od piatka 20. júna do nedele 22. júna, vystúpi na slávnostiach viac ako tisíc účinkujúcich zo Slovenska i zahraničia. Súčasťou podujatia je okrem iného aj škola goralského tanca.

Návštevníci festivalu môžu ochutnať domáce špeciality, obdivovať zručnosť remeselníkov na remeselných trhoch, ale aj potešiť sa ľudovými piesňami, tancami a hudbou od slovenských i zahraničných hostí.