Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Problém súvisiaci s uznaním 272.000 dlhu Stropkova už rieši polícia

Erb mesta Stropkov Foto: Heraldický register

O spor medzi mestom Stropkov a spoločnosťou PKB Invest o faktúru vo výške 272. 000 eur za dodatočné práce na hnedom priemyselnom parku sa začala zaujímať už aj polícia.

Stropkov 6. februára (TASR) – O spor medzi mestom Stropkov a spoločnosťou PKB Invest o faktúru vo výške 272.000 eur za dodatočné práce na hnedom priemyselnom parku sa začala zaujímať už aj polícia. Kým doteraz sa spor riešil na súdoch, pričom Okresný súd (OS) vo Svidníku ešte v lete minulý rok zmier navrhnutý žalobcom neschválil a odvolací krajský súd vo veci ešte nerozhodol, posúva sa problém s uznaním dlhu vo výške 272.000 eur aj na políciu.

Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove Jana Migaľová, vo veci bolo ešte na začiatku tohto roka začaté trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu.

„V danej veci v súčasnosti prebieha vyšetrovanie a nie je možné poskytovať podrobnejšie informácie,“ uviedla hovorkyňa.

Podľa súčasného primátora mesta Stropkov Ondreja Brendzu mesto nie je účastníkom trestného konania, no poskytuje polícii informácie a listinné dôkazy, ktoré si od mesta Stropkov v tejto veci vyžiada. Až do právoplatného skončenia tohto konania sa však vyjadrovať nechcel v záujme nenarušenia priebehu vyšetrovania.

Na otázku, ako bude mesto problém so spornou faktúrou riešiť uviedol, že počká na právoplatné rozhodnutie druhostupňového súdu o zmieru medzi mestom a spoločnosťou a podľa toho potom bude postupovať.

Ešte v roku 2011 podpísal vtedajší primátor Stropkova Peter Obrimčák so spoločnosťou PKB Invest dodatok k zmluve o dielo na približne 272.000 eur za dodatočné práce, ktorú však mesto nezverejnilo a teda nie je platná. V súvislosti s tým podala spoločnosť na mesto žalobu za neuhradené faktúry. Primátor sa chcel s firmou dohodnúť na zmieri, no ten skončil na súde. Spor o zaplatenie sumy bol zastavený dovtedy, kým sa nerozhodne vo veci zmieru, ktorý je po jeho neuznaní na OS už na druhostupňovom krajskom súde. Okresný súd vo Svidníku v lete totiž rozhodol, že zmier navrhnutý žalobcom nemôže byť schválený, nakoľko dohode nepredchádzalo prerokovanie v mestskom zastupiteľstve.

Medzitým však do sporu vstúpila aj skupina občanov mesta Stropkov, ktorá ešte v lete minulý rok podala na Generálnej prokuratúre SR podnet na prešetrenie skutkov súvisiacich s uznaním 272.000 dlhu mesta. Mali podozrenie, či nedošlo k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, k porušovaniu povinností pri správe cudzieho majetku a subvenčnému podvodu. Ich podnet sa dostal až do rúk vyšetrovateľa KR PZ Prešov.