Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Úlohu krajských poslancov si v Prešove vyskúšali desiatky mladých ľudí

Na archívnej snímke predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Foto: TASR - František Iván

Prešovského župana potešilo, že prišlo veľa mladých ľudí, ktorí sa zaujímali o veci verejné.

Prešov 28. júla (TASR) – Simulované rokovanie zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si v piatok (27.7.) popoludní vyskúšalo viac ako 60 mladých ľudí, ktorí zasadli do poslaneckých lavíc. Išlo o súčasť Popoludnia angažovanosti v rámci prešovského Národného stretnutia mládeže P18.

V programe zasadania bolo celkovo šesť bodov. Najzaujímavejšou časťou boli pre mladých interpelácie, kde mohli klásť svoje otázky predsedovi kraja Milanovi Majerskému a primátorke mesta Prešov Andrei Turčanovej. Mládež vo veku 16-26 rokov najviac zaujímali cyklotrasy, nezamestnanosť, čerpanie eurofondov, školstvo, ale aj pútnické miesta v Prešovskom kraji. Informovala o tom Lea Heilová z Kancelárie predsedu PSK.

Prešovského župana potešilo, že prišlo veľa mladých ľudí, ktorí sa zaujímali o veci verejné. "Sadnúť si na poslanecké miesto je veľmi náročná úloha, ale rozhodovať o rozpočte či ďalších dôležitých veciach, to chce v prvom rade zodpovedného, no najmä odvážneho človeka. Niekedy máme silné reči, ale nie sme odvážni. A tie silné reči musíme naplniť skutočnou odvahou a hlavne skutkami. Preto som rád, že mladí zahodili strach a nebáli sa prísť a pýtať sa," skonštatoval Majerský.

V rámci programu sa mladí "poslanci" zaoberali aj voľbou návrhovej komisie či funkcionárov. Okrem iného prerokovali úpravu rozpočtu. Návrh uznesenia im predstavila ako na riadnom zasadnutí zastupiteľstva PSK vedúca odboru financií. V tomto bode sa pustili mladí aj do niekoľkominútovej diskusie. Úpravu rozpočtu nakoniec schválili.

Účastníci, ktorí boli rozdelení do troch poslaneckých klubov – Východ, Stred a Západ, si po ukončení pracovnej časti otestovali svoje vedomosti o Prešovskom kraji. V pripravenom kvíze zodpovedali na otázky a zo simulovaného zasadnutia si odniesli aj ceny.

Národné stretnutie mládeže P18 organizuje Katolícka cirkev na Slovensku v spolupráci s mestom Prešov a PSK.