Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Budúci záchranári z Prešova zasahovali pri simulovanej nehode

Na snímke študenti počas taktického cvičenia budúcich záchranárov, ktoré zorganizovala Katedra urgentnej zdravotnej starostlivosti Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity (FZO PU ) v Prešove 12. apríla 2024. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Cvičenia sa zúčastnilo 200 osôb. Podľa Boguskej vodič dodávky, prevážajúcej migrantov, spôsobil na diaľnici nehodu, ktorá sa následne zmenila na masívny zásah s viacerými zranenými.

Prešov 12. apríla (TASR) - Dopravnú nehodu na diaľnici simulovalo piatkové cvičenie v areáli východoslovenského prírodného kúpaliska Delňa. Taktické cvičenie budúcich zdravotníckych záchranárov zorganizovala Katedra urgentnej zdravotnej starostlivosti (KUZS) Fakulty zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity (PU) v spolupráci s Integrovaným záchranným systémom (IZS). TASR o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

"Našou snahou je zvýšiť odbornú úroveň teoretickej a praktickej prípravy budúcich záchranárov aj v oblasti manažmentu riešenia udalosti s hromadným postihnutím osôb a pripraviť tak čo najkvalitnejšie našich absolventov do praxe," uviedla hlavná koordinátorka cvičenia a vedúca KUZS Danka Boguská.

Cvičenia sa zúčastnilo 200 osôb. Podľa Boguskej vodič dodávky, prevážajúcej migrantov, spôsobil na diaľnici nehodu, ktorá sa následne zmenila na masívny zásah s viacerými zranenými. "Úlohou cvičiacich študentov odboru urgentná zdravotná starostlivosť bolo zvládnuť organizáciu činností a manažovanie UHPO vo veliteľských pozíciách zdravotníckej časti zásahu v dvoch situáciách, prebiehajúcich súčasne a poskytnúť adekvátnu neodkladnú zdravotnú starostlivosť všetkým zraneným," doplnila s tým, že dôležité bolo určiť správne priority ošetrenia a odsunu jednotlivých zranených.



Organizácia cvičení je na FZO súčasťou praktickej prípravy budúcich zdravotníckych záchranárov a organizuje sa každoročne pre študentov končiacich ročníkov a študentov špecializačného študijného programu "Starostlivosť o kriticky chorých" ako súčasť zavŕšenia ich štúdia. Dekanka FZO Štefánia Andraščíková vysvetlila, že študenti si zdokonaľujú praktické zručnosti, overujú a precvičujú si svoje organizačné schopnosti pre zvládnutie takýchto udalostí, a to nielen hromadných dopravných nehôd, ale akýchkoľvek mimoriadnych udalostí, kde je výskyt veľkého počtu zranených alebo zasiahnutých osôb, v súčinnosti so zložkami IZS.


Na snímke študenti počas taktického cvičenia budúcich záchranárov, ktoré zorganizovala Katedra urgentnej zdravotnej starostlivosti Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity (FZO PU ) v Prešove 12. apríla 2024.
Foto: TASR - Veronika Mihaliková