Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Režisér Kirchhoff predstaví Kežmarčanom dokument Diera v hlave

Na archívnej snímke režisér Robert Kirchhoff. Foto: TASR - Michal Svítok

Prvýkrát - v auguste 2013 v Letnom kine na hradnom nádvorí predstavil divákom dokument Kauza Cervanová a v júni minulého roku prišiel so snímkou Para nad riekou.

Kežmarok 11. mája (TASR) - Režisér a scenárista Robert Kirchhoff bude dnes hosťom filmového klubu Iskra v Kežmarku. V historickom meste ho diváci môžu vidieť už po tretí raz. Prvýkrát - v auguste 2013 v Letnom kine na hradnom nádvorí predstavil divákom dokument Kauza Cervanová a v júni minulého roku prišiel so snímkou Para nad riekou. Film uvedie v miestnom kine o 19.00 h.

"Je to film o pamäti, ktorú si nesú so sebou tí, čo prežili, a o pamäti, ktorú vnímame my, naše kolektívne vedomie," povedal o celovečernom dokumente Diera v hlave Robert Kirchhoff. Dokumentárna esej hovorí o tragédii Rómov počas druhej svetovej vojny. Vraždení boli v tisícoch v koncentračných táboroch, pri cestách, puškami, kladivami alebo plynom. "Mlčalo sa o nich, lebo dlhé roky boli a sú na spoločenskom okraji. Prežili, no každý z nich má svoju pamäť a jazvu ako dôkaz. Dnes sú jednými z posledných svedkov holokaustu. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením z minulosti," uviedol Boris Švirloch z filmového klubu Iskra Kežmarok.



Pre pátranie po žijúcich svedkoch týchto udalostí navštívil Kirchhoffov štáb počas 13 rokov deväť krajín, stretával sa s tými, čo prežili, ale aj s ich blízkymi, aktivistami či novinármi. "Dlho trvalo, kým som prešiel potrebné archívy. Hľadal som formu a svoje postavy. Odhaľoval som zapadnuté spomienky, desivú minulosť. Sedel som v archívoch a čítal knihy, spisy, pozeral sa na fotografie. Potom som prešiel tými najotrasnejšími miestami genocíd v Európe," skonštatoval režisér.

Snímka získala zvláštne uznanie poroty českej súťaže na filmovom festivale Jeden svet v Prahe.