Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V rómskej osade vyrastie do roka nové komunitné centrum

Na snímke obyvatelia rómskej osady vo Veľkej Lomnici stoja na mieste budúceho komunitného centra počas slávnostného začatia stavby komunitného centra v rómskej osade vo Veľkej Lomnici 23. júna 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nové komunitné centrum vyrastie na pozemku, ktorý je v 100-percentnom vlastníctve obce Veľká Lomnica.

Veľká Lomnica 23. júna (TASR) – V rómskej osade blízko obce Veľká Lomnica v Kežmarskom okrese dnes začali s výstavbou komunitného centra. "Obec získala prostriedky z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prostredníctvom Regionálneho operačného programu vo výške 279.000 eur, po verejnom obstarávaní sa cena stavby znížila na cca 230.000 eur. Výstavba by mala byť ukončená v júni 2015," uviedol starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda.

V komunitnom centre nájdu po jeho dobudovaní a sprevádzkovaní priestor pre voľnočasové aktivity jednak pracovníci centra voľného času, ale aj cirkev, ktorá robí rôzne animačné činnosti v tejto komunite. "V centre vzniknú dva veľké priestory na zhromažďovanie a spoločenské aktivity, zároveň tu bude k dispozícii moderná výpočtová technika a súčasťou projektu bolo aj obstaranie hudobných nástrojov. Som presvedčený, že aj vďaka tomuto projektu vyjdú z rómskej osady nové talenty," dodal Duda.

Podľa neho dôjde vďaka komunitnému centru k zmysluplnému naplneniu voľného času rómskych detí a zároveň sa zvýši vzdelanostná úroveň, vedomosti a zručnosti komunity. Starosta sa stretol v rómskej osade s rôznymi názormi na toto zariadenie, komunita si však podľa neho ešte nedokáže uvedomiť to, čo im komunitné centrum v konečnom dôsledku prinesie. "Vznikne tu priestor na stretávanie sa a na ich vlastný rozvoj," zdôraznil. V rómskej osade žije v súčasnosti asi 1800 obyvateľov.

Fotogaléria: V rómskej osade vyrastie komunitné centrum


Centrá sú podporené z fondov EÚ

Na snímke splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Peter Pollák debatuje s obyvateľmi osady počas slávnostného začatia stavby komunitného centra v rómskej osade vo Veľkej Lomnici 23. júna 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Komunitné centrum vo Veľkej Lomnici je prvé na Slovensku, ktoré sa po verejnom obstarávaní začalo stavať. Následne vyrastie v SR celkovo 54 takýchto centier, podporené sú z fondov Európskej únie. "Komunitné centrum bude plne organizované, bude napojené na kompletnú infraštruktúru, poskytovať môže napr. aj doplnkové služby z oblasti hygieny. Je dôležité, aby obce žiadali o takúto pomoc a výstavbu komunitných centier, ktoré sú aj v zahraničí overeným nástrojom na integráciu skupín, ktoré s tým majú problém," dodal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák s tým, že centrum by malo predovšetkým organizovať život v osade.

Nové komunitné centrum vyrastie na pozemku, ktorý je v 100-percentnom vlastníctve obce. V osade je však väčšina pozemkov nevyrovnaných a patria mnohým vlastníkom. "Napríklad na pravej strane osady sú pozemky, kde je podľa mojich informácií až 16 spoluvlastníkov, sú ešte časti parciel v osade, ktoré sú vo vlastníctve Slovenského pozemkového fondu alebo bývalého urbáru," dodal Duda. Na výstavbu komunitného centra budú dohliadať aj aktivační pracovníci. Starosta verí, že aj napriek zvýšenému pohybu detí v komunite, nedôjde k žiadnemu incidentu.