Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

FOTO: V Slovenskom raji havaroval záchranársky vrtuľník, štyria mŕtvi

Na snímke vrtuľník letky Ministerstva vnútra (vľavo) a vrtuľník Leteckej záchrannej služby Air Transport Europe čakajú na poli neďaleko obce Hrabušice počas havárie vrtuľníka leteckej záchrannej služby Air Transport Europe v Prielome Hornádu v Hrabušiciach 17. júla 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na fotografii z miesta nehody (v článku) je vidieť, že vrtuľník sa zrútil do Hornádu. Na mieste je už aj minister zdravotníctva Čislák.

Bratislava 17. júla (TASR) - V Slovenskom raji sa dnes zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, potvrdila pre TASR šéfka komunikácie ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby.

"Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do Hornádu," priblížila Čižmáriková. Vrtuľník letel na pomoc desaťročnému chlapcovi s úrazom hlavy. Ten je v súčasnosti v starostlivosti horských záchranárov.

Na poli pri obci Hrabušice je v súčasnosti niekoľko záchranárskych vrtuľníkov. S odstraňovaním následkov nehody pomôže aj letka ministerstva vnútra, pre TASR potvrdil riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Na snímke vrtuľníky letky Ministerstva vnútra a obrany SR čakajú na poli neďaleko obce Hrabušice počas havárie vrtuľníka leteckej záchrannej služby Air Transport Europe v Prielome Hornádu v Hrabušiciach 17. júla 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Hasiči sa momentálne snažia z rieky vytiahnuť trosky vrtuľníka a pomocou norných stien zachytávajú unikajúce prevádzkové kvapaliny," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Nešťastie sa stalo v ťažko prístupnom teréne, zasahujú tak aj horskí záchranári. V okolí miesta nehody, ktoré uzavreli policajti, sú desiatky zvedavých ľudí z okolia.

Stroj patril spoločnosti ATE, ktorá prevádzkuje sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, a to v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade i Košiciach.



Na mieste nešťastia je už minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Havarovaný vrtuľník v rieke
Foto: Teraz.sk

Pellegrini vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí nešťastia

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini vyjadril ľútosť nad obeťami dnešného leteckého nešťastia, ktoré sa stalo v Slovenskom raji.

"Je mi veľmi ľúto, že táto nehoda sa stala práve ľuďom, ktorí zachraňujú ľudské životy. Týmto chcem vyjadriť príbuzným obetí, ale aj ich kolegom, svoju úprimnú sústrasť," povedal Pellegrini.

Pri nehode zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby.



Havárie záchranárskych vrtuľníkov na Slovensku
2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu AugustaA-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Všetci traja členovia posádky vrtuľníka Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) zahynuli.

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

1. januára 1998 - V Bratislave havaroval vrtuľník Leteckej záchrannej služby, ktorý prevážal dvojdňové dievčatko na operáciu z Dolného Kubína do Bratislavy. Pri nešťastí zahynuli štyria dospelí ľudia a jedno dieťa.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol záchranný vrtuľník Alouette. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

25. júna 1979 - Počas akcie, ktorej cieľom bolo poskytnúť pomoc turistke z Nemecka s poraneným členkom, havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja. Nehoda na dlhé obdobie prerušila leteckú záchrannú činnosť vo vysokohorskom prostredí.