Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

Škole v Spišskej Belej zateplili budovy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Mesto pripravilo návrh nového systému vykurovania dvoch budov školy vrátane telocvične a projektovej dokumentácie.

Spišská Belá 5. novembra (TASR) - Základná škola M. R. Štefánika v Spišskej Belej zmenila vzhľad, jej tri budovy prešli v priebehu posledných týždňov zateplením. V zlom technickom stave je však kotolňa školy. Tá vykuruje dve budovy a telocvičňu, nevyhnutne potrebuje kompletnú rekonštrukciu. „Postupne znižujeme energetickú náročnosť budov tejto školy, zateplenie bolo už tretím krokom, pričom najprv sa vymenili okná a následne aj vykurovacie telesá,“ priblížil primátor mesta Spišská Belá Štefan Bieľak.

Samotným zateplením sa podľa neho ušetria financie na vykurovanie na úrovni 30 percent. Štvrtým krokom v znižovaní prevádzkových nákladov školy bude rekonštrukcia vykurovania, presnejšie súčasnej centrálnej kotolne s teplovodnými rozvodmi. Podľa vyjadrenia revízneho technika je kotolňa síce funkčná, ale môže kedykoľvek vypovedať svoju činnosť. „Druhým dôvodom na rekonštrukciu je súčasný systém vykurovania, z centrálnej kotolne sa teplovodnými kanálmi rozvádza teplo a teplá úžitková voda do prednej aj zadnej budovy, a to znamená značné tepelné straty. Navyše samotné vykurovanie sa nedá regulovať, regulácia je možná len čiastočne a len mechanicky,“ objasnil primátor s tým, že samotná kotolňa z roku 1991 bola predimenzovaná, vyrába zbytočne veľké množstvo tepla a ohrieva veľké množstvo vody v celom systéme.

Preto mesto pripravilo návrh nového systému vykurovania dvoch budov školy vrátane telocvične a projektovej dokumentácie. Vybudujú sa tak dve samostatné malé moderné kotolne nadimenzované na súčasnú potrebu vykurovania, nenáročné na obsluhu a spotrebu plynu. „Jedna kotolňa bude v prednej budove školy a druhá pre zadnú budovu s telocvičňou, pričom táto kotolňa bude mať dva samostatné okruhy vykurovania - jeden pre vyučovacie priestory a druhý pre telocvičňu,“ doplnil Bieľak. Podľa projektanta sa touto zmenou predpokladá úspora ďalších 20 percent z nákladov na vykurovanie.

Rekonštrukcia vrátane všetkých stavebných úprav si pritom vyžiada takmer 90.000 eur, presná suma však bude jasná až po verejnom obstarávaní. V tejto súvislosti už radnica požiadala o pridelenie finančných prostriedkov z environmentálneho fondu vo výške 85.000 eur. „Zvyšok je spolufinancovanie z rozpočtu mesta. Výsledok hodnotenia tejto žiadosti sa očakáva v máji 2018,“ dodal Bieľak.

Podľa primátora školu čaká aj piaty krok znižovania spotreby energie, a to rekonštrukcia vnútornej elektroinštalácie v zadnej budove školy s telocvičňou a výmena svietidiel. Škola však zároveň potrebuje dokončiť aj prístavbu telocvične, tiež podkrovie zadnej budovy pre zriadenie odborných učební a na záver aj úpravu areálu, nádvoria s vonkajším oplotením. „To je jedna z našich priorít pre nasledujúce roky,“ uzavrel Bieľak.