Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Súd odškodnil nezákonne sterilizovanú rómsku ženu

Ilustračné foto Foto: TASR

Žena dostane odškodnenie v požadovanej plnej výške vyše 16.000 eur. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Spišská Nová Ves 26. mája (TASR) - Okresný súd v Spišskej Novej Vsi na dnešnom pojednávaní priznal nezákonne sterilizovanej rómskej žene finančné odškodnenie v požadovanej plnej výške vyše 16.000 eur. Rozhodnutie nie je právoplatné. TASR o tom dnes informoval programový koordinátor Poradne pre občianske a ľudské práva v Košiciach Štefan Ivanco.

Ide celkovo o druhý prípad, v ktorom slovenské súdy plnom rozsahu vyhoveli žalobe rómskej ženy za násilnú sterilizáciu.

"Poškodená rómska žena bola sterilizovaná v roku 1999 počas pôrodu svojho druhého dieťaťa, ktorý bol vedený cisárskym rezom. O vykonaní sterilizácie ju nemocničný personál neinformoval a nedala na ňu informovaný súhlas. O tom, že bola sterilizovaná, sa dozvedela až po vykonaní zákroku," priblížil Ivanco.

Preto sa podľa jeho slov v roku 2005 obrátila na súd so žalobou na ochranu osobnosti a domáhala sa, aby uložil žalovanému v konaní (Nemocnici s poliklinikou v Krompachoch, po jej zrušení mestu Krompachy, na ktoré prešli všetky práva a povinnosti z tejto zrušenej príspevkovej organizácie) povinnosť zaslať jej ospravedlňujúci list za vykonanie protiprávneho zákroku a zároveň žiadala priznať náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 500.000 Sk a náhradu trov konania.

"Okresný súd v Spišskej Novej Vsi o žalobe poškodenej rómskej ženy rozhodoval opakovane, pričom jeho rozsudky boli viackrát odvolacím súdom zrušené. Až v roku 2011 okresný súd rozhodol, že nezákonnou sterilizáciou došlo k porušeniu práv poškodenej ženy a  žalovanej strane nariadil, aby sa jej písomne ospravedlnila. Uvedené rozhodnutie súdu sa stalo právoplatným," skonštatoval Ivanco.

Následne už súdy rozhodovali len o výške náhrady nemajetkovej ujmy za nezákonnú sterilizáciu. Rozsudkom z roku 2014 napokon poškodenej žene priznali finančné odškodnenie v sume 500 eur, avšak poškodená žena sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala a odvolací súd jej odvolaniu v januári 2017 vyhovel, rozhodnutie okresného súdu zrušil a prikázal mu opätovne vo veci rozhodnúť.

"Odvolací súd zároveň prikázal okresnému súdu pri určovaní výšky finančného odškodnenia okrem iného rešpektovať rozhodnutia slovenských súdov a Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktoré rozhodli v prospech nezákonne sterilizovaných rómskych žien a priznali im finančné odškodnenie v sumách od 25.000 až 31.000 eur," vysvetlil Ivanco.

Okresný súd na dnešnom pojednávaní rozhodoval o zvyšku finančného odškodnenia. Napokon poškodenej rómskej žene priznal náhradu nemajetkovej ujmy v požadovanej výške vyše 16.000 eur.

"Ďakujem a teším sa, že súd rozhodol tak, že mi priznal za nezákonnú sterilizáciu aj finančné odškodnenie. Žiadne peniaze mi však nenahradia to, čo mi v nemocnici urobili," povedala po rozhodnutí poškodená žena.

"Rozhodnutie je v súlade s domácimi a medzinárodnými právnymi predpismi na ochranu ľudských práv. Dúfam, že aj aktuálne súdne rozhodnutie prispeje k lepšej ochrane ľudských práv zo strany slovenských súdov do budúcna," povedala advokátka spolupracujúca s poradňou a právna zástupkyňa poškodenej ženy Vanda Durbáková.

Poradňa pre občianske a ľudské práva je mimovládna organizácia so sídlom v Košiciach, ktorá od roku 2001 prostredníctvom svojich aktivít presadzuje obhajobu ľudských práv na Slovensku.