Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Vojtek či Čambor vyrazili na bicykloch pomôcť onkologicky chorým deťom

Z Novej Sedlice, najvýchodnejšej obce Slovenska, sa vydali 6. júna 2014 ráno cyklistickí nadšenci na vyše 1000 kilometrov dlhú cestu, aby pomohli najmenším onkologickým pacientom. Charitatívna akcia Na bicykli deťom sa koná v tomto roku už po piatykrát. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Cyklistickí nadšenci sa vydali dnes ráno na vyše 1000 kilometrov dlhú cestu z najvýchodnejšej obce Slovenska.

Nová Sedlica/Vranov nad Topľou 6. júna (TASR) - Z Novej Sedlice, najvýchodnejšej obce Slovenska, sa vydali dnes ráno cyklistickí nadšenci na vyše 1000 kilometrov dlhú cestu, aby pomohli najmenším onkologickým pacientom. Charitatívna akcia Na bicykli deťom sa koná v tomto roku už po piatykrát.

Podujatie rozdelené do viacerých etáp povedie v týchto dňoch naprieč Slovenskom, neskôr cez český Zlín až do Bratislavy. Cyklisti prejdú 1157 kilometrov dlhú trať cez 263 miest a obcí. Do hlavného mesta SR by mali doraziť v sobotu 14. júna. K cyklistickému pelotónu sa môže opäť pridať ktokoľvek, kto chce takto prejaviť spolupatričnosť s onkologicky chorými deťmi.

Cyklisti sa dnes po opustení Novej Sedlice zastavili vo viacerých mestách Horného Zemplína - v Snine, Humennom a Vranove nad Topľou. V týchto chvíľach sa blížia k Prešovu, kde je naplánovaný záver dnešnej 148-kilometrovej etapy.

"Povzbudiť všetkých tých, ktorí bojujú so zákernou chorobou, o tom je celý náš projekt. Boli sme veľmi prekvapení, že už do Novej Sedlice prišli desiatky cyklistov," uviedol pre TASR organizátor akcie a predseda občianskeho združenia Deťom pre život Miroslav Bilik. Do Prešova by mal podľa jeho slov doraziť dnes popoludní približne 100-členný pelotón.

Na organizácii dnešnej etapy sa podieľal aj Marek Novacký z Gregoroviec. "Ja som sa pridal k tejto akcii prakticky už pred rokmi. Tiež mám chorého synčeka, liečil sa na rakovinu je po transplantácii kostnej drene. Viem, aké to je, je naozaj potrebné tým deťom pomáhať, povzbudiť ich, vyzbierať pre nich nejaké peniažky."

Aj športový moderátor Peter Čambor sa dnes posadil na bicykel, aby podporil ťažko skúšané deti a ich rodiny, spolu s ním aj herec Ivan "Tuli" Vojtek. "Asi sa budem opakovať, ale ak by to malo pomôcť čo i len jednému dieťaťu, bol by som aj akvabela, šachová figúrka, alebo kôň či dostihová prekážka," poznamenal herec pri svojej dnešnej zastávke vo Vranove nad Topľou. Na tohtoročnú cyklopúť sa vydal podľa vlastných slov za všetkých, ktorí to potrebujú, ako aj za člena svojej rodiny, ktorí takisto zápasí s onkologickým ochorením.