Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Prešovčanom sa podarilo vytvoriť najväčšiu tortu v tvare koňa

V Prešove na námestí vytvorili slovenský rekord v zhotovení koňa v životnej veľkosti z piškótového cesta a marcipánu za prítomnosti komisára z knihy rekordov Igora Svítka. Na snímke s tortou sa odfotili aj okolo idúca nevesta so ženíchom. Foto: TASR/František Iván

Koník má na dĺžku 259 centimetrov, merali ho od chvosta po prednú nohu.

Prešov 31. mája (TASR) – Prešovčanom sa dnes podarilo upiecť najväčšiu tortu v tvare koníka a zapísali sa tak do Knihy slovenských rekordov (KSR). „Rekord sa podaril, všetko prebehlo v poriadku, koník má na dĺžku 259 centimetrov, merali sme ho od chvosta po prednú nohu,“ informoval TASR komisár KSR Igor Svítok s tým, že príprava koníka bola dosť náročná, keďže bolo najprv potrebné vytvoriť formu a následne do nej vkladať jednotlivé vrstvy.

Na tvorbe torty sa podieľalo viac ako desať ľudí, vrátane študentov, ale aj stolára či výtvarníka, ktorí pripravili formu. Celková príprava trvala štyri dni, počas dnešného dňa sa už len finalizovali úpravy a forma sa plnila cestom a plnkou. „Najprv sa pripravili šablóny, upiekli pláty, tie naplnili plnkou, vyrezali korpus podľa tej šablóny a po častiach plnili formu. Keď to už bolo naplnené, tak sa to ešte potiahlo hnedou hmotou,“ objasnil Svítok.

Aj sám komisár tortu ochutnal a konštatoval, že bola veľmi chutná a ľahká. Pozostávala z klasického piškótového cesta a plnky podobnej rumovým guľkám. „Myslím, že ľudia si pochutili, záujem zo strany Prešovčanov bol veľký a hádam za trištvrte hodinky bolo už aj po koníkovi,“ konštatoval Svítok. Pokus o zápis do knihy rekordov sa konal v rámci Festivalu dobrej chuti a Prešovčania si vybrali koníka práve kvôli tomu, že sú na Slovensku známi ako „koňare“.