Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dni medu v Stropkove ponúkajú včelie produkty aj odborné prednášky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Všetky akcie sa budú konať v priestoroch kultúrneho strediska.

Stropkov 23. novembra (TASR) – Včelári zo severovýchodu Slovenska pripravili na dva dni 24. - 25. novembra Stropkovské dni medu. Podujatie, ktoré má v Stropkove 11-ročnú tradíciu, je zamerané na laickú aj odbornú verejnosť. Ponúka predaj včelích produktov, konferenciu o včelárstve aj súťaže, ktoré súvisia s medom. Všetky akcie sa budú konať v priestoroch kultúrneho strediska. Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.

Podujatie sa začína v piatok vyhodnotením výtvarnej súťaže Včely a včelári očami detí a organizátori zverejnia tiež výsledky súperenia O najkrajší medovník. V spoločenskej sále bude prebiehať prezentácia včelích produktov pre materské a základné školy, študentov a ostatnú verejnosť spojená s tvorivou dielňou zdobenia medovníkov. Návštevníci si môžu prezrieť výstavu súťažných prác detí na tému včiel aj najkrajších medovníkov. Počas celého dňa bude ochutnávka rôznych druhov medu, medoviny a včelích produktov. V prvý deň bude prednášať včelár Gabriel Foťko na témy Včelie produkty a Chov včelích matiek a rozmnožovanie včelstiev odložencami. Odborná časť aktivít sa bude konať v divadelnej sále.

V sobotu sa vyhodnotí súťaž Najlepší med v okrese Stropkov. Návštevníci si môžu nakúpiť včelie produkty a pre včelárov budú ponúkať firmy potreby pre chov včiel od včelieho vosku, cez výrobu medzistienok až po úle. Konferencia bude pokračovať prednáškami určenými včelárom na tému Technológia včelárenia (Michal Vinc), Prevencia a tlmenie chorôb včiel (Juraj Toporčák), lekár Štefan Košlík bude hovoriť o Včelích produktoch vo výžive a prevencií chorôb človeka – apiterapia.