Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Svidník vyťažil z cezhraničnej spolupráce už viac ako 1,2 milióna eur

Ilustračná fotografia, Svidník Foto: Facebook

V tomto roku sa chystá čerpať ďalších 54.180 eur.

Svidník 9. februára (TASR) – Mesto Svidník v posledných rokoch získalo z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 - 2013 viac ako 1,207 milióna eur. V tomto roku sa chystá čerpať ďalších 54.180 eur na vybudovanie dvoch moderných ihrísk, zriadenie centra matiek a na spoluprácu s podobnými inštitúciami v poľskom Zagórze.

„Naše mesto sa aktívne zapája do spolupráce s poľskými partnermi. V roku 2011 sme na klzisko získali 370.000 eur, v roku 2012 na digitalizáciu kina 107.000 eur a v roku 2014 na rekonštrukciu Domu kultúry 730.000 eur. Na projekt Rodinného rekreačného centra nám na konci roka 2014 bola schválená sumu 54.180 eur a momentálne sme vo finálnej fáze jeho realizácie,“ povedala pre TASR PR manažérka mesta Svidník Kristína Tchirová.

Projekt má zlepšiť postavenie žien na materskej dovolenke, ako aj žien starajúcich sa o deti predškolského veku v slovensko–poľskom pohraničí, to znamená v oboch partnerských mestách Zagórz a Svidník. Reaguje na pripomienky matiek oboch partnerov na nedostatok detských ihrísk pre realizáciu voľnočasových aktivít rodičov a ich detí s cieľom posilňovania ich fyzickej zdatnosti, komunikačných schopností a v nemalej miere aj psychickej odolnosti a negácie pocitov osamelosti a stresov z monotónnej činnosti v domácnosti.

Tchirová tiež uviedla, že jedno z dvoch ihrísk by mali postaviť na trávnatej ploche na Ulici mládeže a uvažujú aj o druhej lokalite, ktorú však ešte nechcela špecifikovať. Okrem toho sa z prostriedkov vybaví aj centrum matiek, do ktorého kúpia šatňu, prebaľovací pult, hračky a počítač s multifunkčným zariadením. Na celkovej sume 54.180 eur sa bude spolupodieľať aj mesto Svidník 5 % a zo štátneho rozpočtu bude spolufinancovaných 10 % nákladov.