Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Svidnickí poslanci rozdelili pre združenia a organizácie 95 000 eur

Ilustračná fotografia. Foto: Facebook

Radnica dostala 34 žiadostí, pri dvoch z nich bolo podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej zistené, že prostriedky sú zakomponované v rozpočte na rok 2019, preto im nebolo vyhovené.

Svidník 21. apríla (TASR) – Svidnícki mestskí poslanci schválili na ostatnom rokovaní rozdelenie dotácií z rozpočtu mesta. Celkovo 32 žiadateľov, ktorými sú rôzne združenia, organizácie a kluby, mesto podporí sumou 95 000 eur.

Radnica dostala 34 žiadostí, pri dvoch z nich bolo podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej zistené, že prostriedky sú zakomponované v rozpočte na rok 2019, preto im nebolo vyhovené.

"Dobrou správou pre športovcov je, že mesto prispeje na šport sumou viac ako 78 000 eur. Najvyššími sumami budú dotované volejbalový a futbalový klub, rovnako po 35 000 eur, hokejbalový klub dostane 4900 eur. V tejto súvislosti sa zástupcovia športových klubov z poslaneckých radov vyjadrovali k potrebe vytvorenia koncepcie mesta pri podpore športu a kľúča, ktorým by sa finančne dotoval šport v meste, najmä rozvoj mládežníckych kategórií," uviedla Tchirová.

Podľa primátorky Marcely Ivančovej je všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta potrebné novelizovať.

"Dôvodom je, že nereflektuje vývoj mestského rozpočtu. Je potrebné určiť percentuálnu mieru a podľa toho, ako sa mestu darí, rozdeliť peniaze. Musíme porozmýšľať aj nad podmienkami, za akých budeme prideľovať dotácie, pretože keď hovoríme o športe, tak malo by byť prioritou mesta hlavne zapojenie mládeže."

"Mesto nie je taký silný sponzor, aby sme dokázali úplne financovať profesionálne kluby, takže musíme nastaviť kritériá. Vyzývame na všeobecnú diskusiu nielen poslancov, ale aj občanov a predstaviteľov dotknutých organizácií, aby sme pripravili dobrý návrh nového VZN," vysvetlila Ivančová.

Záujem o podporu zo strany mesta je, ako povedala, veľký. "Požiadavka na tento rok bola približne 140 000 eur. Rozdelili sme zatiaľ 95 000 eur, 5000 eur sme si nechali ako rezervu na participatívny rozpočet. Máme prvé žiadosti o tento rozpočet, tak sa tešíme, že budeme môcť podporiť aj takéto občianske návrhy," dodala primátorka.