Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Tatranci sa už pripravujú na novú zimnú sezónu, bude aj ľadový dóm

Na snímke pohľad na rozostavaný hrad zo snehu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách pri príležitosti medzinárodnej súťaže stavaní ľadových sôch Tatry Ice Master vo Vysokých Tatrách 30. januára 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Tatranskej Lomnici do začiatku sezóny upravia a zľahčia náročné lyžiarske úseky tak, aby ich prispôsobili potrebám lyžiarov.

Vysoké Tatry 27. októbra (TASR) - Tatranci sa v zime 2014/2015 sústredia na lepšie služby a realizáciu podujatí pre širokú aj športovú verejnosť. Investície pred zimou nasmerovali najmä do úpravy lyžiarskych tratí a lepšieho pohodlia dovolenkárov.

"Z podujatí sa opäť návštevníci najmenších veľhôr sveta môžu tešiť na Tatranský ľadový dóm, ktorý plánujeme otvoriť už v decembri, Tatry Ice Master, ale aj na Svetovú zimnú univerziádu na Štrbskom Plese, ktorá je druhým najväčším športovým podujatím po zimnej olympiáde," upozornila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

V Tatranskej Lomnici do začiatku sezóny upravia a zľahčia náročné lyžiarske úseky tak, aby ich prispôsobili potrebám lyžiarov. Rodiny s deťmi podľa Maťašovskej ocenia v zime krytý detský zábavný park Kamzíkovo na Skalnatom plese. "Pozitívne je, že ceny pri nákupe skipasov online budú túto zimu rovnaké ako minulý rok. Nezmenené zostávajú aj ceny za celosezónne skipasy," upozornila Maťašovská.

Vysoké Tatry budú hostiť súťaže svetovej zimnej univerziády túto zimu po 16 rokoch. Od 24. januára do 1. februára 2015 sa preteky v klasických lyžiarskych disciplínach presunú zo španielskej Granady, ktorá bude centrom budúcoročnej zimnej univerziády, na Štrbské Pleso.

"Vysoké Tatry tak čaká podujatie svetového formátu, vďaka ktorému majú šancu zviditeľniť sa v športovom svete a ešte vylepšiť kvalitu bežeckého lyžovania a skokanských mostíkov," konštatovala Maťašovská. Do konania podujatia sa na Štrbskom Plese zrealizuje úprava súčasných bežeckých tratí, vybuduje sa nová časť a vylepší sa skokanský mostík HS100. Okrem toho sa zabezpečí osvetlenie, zasnežovanie časti bežeckých tratí a prebehne aj rekonštrukcia rozhodcovských veží.

Veľké očakávania majú Tatranci od nových leteckých spojení Popradu s Londýnom a Rigou, vďaka ktorým Tatry môže navštíviť solventná klientela. Tri vysokotatranské strediská budú aj nadchádzajúcu zimu lyžovať na spoločný skipas.