Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách spriechodnili ďalšie chodníky po veternej kalamite

Na snímke muž odhrabáva konáriky, kôru a ihličie z turistického chodníka v Tichej doline neďaleko Podbanského vo Vysokých Tatrách 4. júna 2014. FOTO TASR/Oliver Ondráš

Až do 15. júna vrátane však ešte platí sezónna uzávera turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí.

Tatranská Lomnica 7. júna (TASR) - Ďalšie chodníky po nedávnej veternej kalamite spriechodnili v týchto dňoch Štátne lesy TANAP na území Vysokých Tatier. Ležiace kmene už netvoria prekážku napríklad na žlto značkovanom turistickom chodníku v úseku od Velického mosta po odbočku na Batizovské pleso, takže je už v celom úseku priechodný. Bez väčších problémov sa dá prechádzať aj po žlto značkovanom chodníku v úseku Štôla - Vyšné Hágy - Batizovské pleso. Vyčistený je zároveň zeleno značkovaný chodník vedúci z Tatranskej Polianky na Velické pleso a Poľský hrebeň.

"Turistickú verejnosť upozorňujeme, že až do 15. júna vrátane platí sezónna uzávera turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí a úsek chodníka od Velického plesa na Poľský hrebeň je ešte sezónne uzavretý," pripomenula hovorkyňa Štátnych lesov TANAP Lenka Burdová.

Vyčistený je podľa jej slov aj multifunkčný chodník, respektíve lesná cesta v smere Smrekovec – Holá úboč, ktorý zároveň slúži ako cyklotrasa. Štátne lesy ale vzhľadom na spracovávanie kalamitného dreva v blízkosti chodníka odporúčajú verejnosti, aby si na víkendovú turistiku zatiaľ volili inú trasu.

"Približne do polovice letnej turistickej sezóny nebude v Západných Tatrách priechodný úsek červeno značkovaného turistického chodníka vedúceho od horárne pod Bielou skalou na Bielu skalu. S celoročnou uzáverou by mali turisti počítať na žlto značkovanom chodníku v úseku Zuberec – Pálenica," doplnila Burdová.

Aj v oblasti Pieninského národného parku zamestnáva pracovníkov lesov odstraňovanie následkov kalamity. Červeno značkovaný turistický chodník v Prielome Dunajca je zatiaľ priechodný s obmedzením. Štátne lesy TANAP z neho odstránili kamene a kmene stromov. "Peší turisti sa tak dostanú z Červeného Kláštora do Lesnice a späť takmer bez problémov, cyklisti, turisti s detskými kočíkmi a návštevníci parku so zníženou schopnosťou pohybu si ale budú musieť ešte počkať," ozrejmila Burdová.

Ako dodala, približne v polovici tejto osemkilometrovej trasy je chodník uzavretý a jeho obchádzka vedie okolitým lesom. Štátne lesy v týchto miestach opravujú priepust v celej šírke spomínaného turistického chodníka. Obchádzka je v teréne vyznačená informačnými tabuľami.